U fokusu

'Maškare su oduvijek podrazumijevale izrugivanje nedodirljivim elitama, a ne obespravljenima i diskriminiranima'

Kaznena prijava protiv organizatora karnevala u Kaštelama​

Kaznena prijava protiv organizatora karnevala u Kaštelama​

Random Toni/Facebook

Zagreb Pride, organizacija “LORI”, Dugine obitelji i RODA podnose kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Kaštelama​, ​odgovorne osobe (Nikša Radić) i drugih​ ​nepoznatih počinitelja radi počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i​ ​mržnju. Okolnost da je kazneno djelo počinjeno u kontekstu maškara ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na slobodu govora i satiru jer nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem slikovnice s istospolnim roditeljima i roditeljicama poziva na mržnju prema manjinskoj, diskriminiranoj i obespravljenoj skupini u društvu.

Prenosimo njihovo priopćenje:

Udruge Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”, Dugine obitelji i RODA – Roditelji u akciji podnose kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Kaštelama (Kaštelanska krnjevalska udruga “Poklade” Donja Kaštela), odgovorne osobe (Nikša Radić) i drugih nepoznatih počinitelja radi počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, iz čl. 325. st. Kaznenog zakona, zbog toga što su u nedjelju, 4. veljače, na Dječjem karnevalu u Kaštelima pred nekoliko stotina roditelja i djece organizirali spaljivanje  karnevalskog Krnje, koji je simbolizirao slikovnicu o duginim obiteljima koja govori o prihvaćaju marginaliziranih obitelji koje žive u našem društvu.

Paljenje slikovnice s natpisom “mama + mama” s jedne te “tata + tata” s druge strane u duginim bojama dovelo je do uznemiravanja LGBTIQ osoba, životnih partnera i partnerica – njihovih obitelji i njihove djece – te je tim činom na javnom skupu, pred djecom, jasno pozvano na mržnju prema osobama temeljem njihove spolne orijentacije. Okolnost da je kazneno djelo počinjeno u kontekstu maškara ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na slobodu govora i satiru jer nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem slikovnice s istospolnim roditeljima i roditeljicama poziva na mržnju prema manjinskoj, diskriminiranoj i obespravljenoj skupini u društvu. O tome su se već izjasnile obje nadležne pravobraniteljice – Pravobraniteljica za djecu i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Smatramo kako ovakvi postupci direktno doprinose širenju neprijateljskog okruženja u kojima nismo sigurne i sigurni slobodno živjeti svoje identitete, te potiču diskriminaciju i nasilje protiv nas i naših obitelji.

Da bi se nešto nazvalo obitelji nije dovoljno imati samo dvije osobe različitog spola i njihovo biološko potomstvo, kako nam se pokušava nametnuti u javnosti. Obitelj je ona u kojoj se ženu ne zlostavlja, ona u kojoj djeca nisu ponižavana i zanemarivana. Obitelj je mjesto gdje se prihvaća, poštuje i voli. Mi smo ta obitelj. Mi se u ovom društvu borimo za svačije pravo da uređujemo svoje živote kako želimo. Mi LGBTIQ osobe, životni partneri i životne partnerice, roditelji, roditeljice te naša djeca jesmo obitelj – mi imamo obitelji, odgajamo i školujemo svoju djecu i podržavamo se u znaku ljubavi i solidarnosti. 

Daniel Martinović ispred Duginih obitelji komentirao je za Libelu: “Cilj naše slikovnice je da djecu učimo ljubavi i prihvaćanju, različitosti i poštovanju vjerujući u te vrijednosti, prema svim obiteljima. Tužno i zabrinjavajuće je bilo gledati snimke paljenja zastave duginih boja s natpisima “mama i mama” i “tata i tata” na županijskom dječjem karnevalu u Kaštel Kambelovcu. Mi ćemo nastaviti učiti djecu ljubavi i prihvaćanju, a ne mržnji i nasilju, te u tom duhu pozivamo sve osobe koje su sudjelovale u paljenju da pročitaju slikovnicu, koja je svima dostupna kako na našim društvenim mrežama, tako i na web stranici udruge Dugine obitelji. Također, vrlo rado ćemo organizirati predstavljanje slikovnice i razgovor o istoj svim zainteresiranim osobama; nadamo se uskoro dogovoriti prezentaciju u Splitu i nadamo se da će svi koji žele saznati više o slikovnici i duginim obiteljima u Hrvatskoj prisustvovati prezentaciji i da ćemo tako svi zajedno ukloniti predrasude za koje nam se čini da su i dalje nažalost prisutne u našem društvu”.