U fokusu

kad javno zdravstvo propada

Kiretaže bez anestezije, žene bez adekvatne zdravstvene skrbi

Kiretaže bez anestezije, žene bez adekvatne zdravstvene skrbi

glowm.com

Prošli je tjedan jedna žena opisala Vladi RH i ministru zdravstva na Facebooku svoje iskustvo s kiretažom ‘na živo’ i pozvala sugrađane/ke na potpisivanje peticije za odobravanje korištenja anestezije za postupak kiretaže u hitnoj ambulanti Klinike za ženske bolesti, tzv. Petrovoj bolnici. Objava je postala viralna, s preko 11 tisuća lajkova (reakcija), 700 dijeljenja i 800 komentara. Iz komentara je jasno da se radi o praksi koja se ne odvija samo u Petrovoj, već i u drugim bolnicama u Hrvatskoj te da sve skupa upućuje na propadanje javnog zdravstva i problematičan pristup reproduktivnom zdravlju žena u Hrvatskoj.

“Nedavno sam imala spontani pobačaj i došla na čiščenje u hitnu ambulantu Petrove bolnice. Zbog vaših odredbi radili su mi kiretažu bez ikakve anestezije“, napisala je 9. srpnja pacijentica Marija Dadić. Dobila je tada ketonal i normabel. Dobila je ketonal i normabel za nešto što se u Hrvatskom leksikonu opisuje kao struganje tkiva s površine organa; najčešće, k. maternice, struganje sluznice maternice kod njezina krvarenja, pobačaja i dr., ili na drugom izvoru kao postupak kojim se kiretom struže sluznica maternice sa svim materijalom koji se u šupljini maternice nalazi. Dobila je, dakle, ketonal i normabel za postupak koji uključuje struganje tkiva.

“2 sata nakon odradene kiretaže pustili su me doma, ali nakon 2 dana ponovno se javljaju bolovi, krvarenje i ugrušci i ja se naravno vratim na hitnu. Naravno kiretaža nije bila učinjena kako treba i pošto je doktorica vidjela u kojem sam psihičkom i fizičkom stanju zaprimljena sam u bolnici kako bi bila ponovno kiretirana ovaj put u sali uz opću anesteziju”, napisala je tada, a nekoliko dana poslije za Index dodatno pojasnila kako su joj rekli da po novim odredbama na hitnoj ne mogu davati anesteziju, ali da se anestezija može dobiti ako bude primljena na odjel.

“Molim vas ministre, sjetite se da jednoga dana na mome mjestu može biti netko od vaše obitelji. Uključite ljudskost i odobrite korištenje anestezije u hitnoj ambulanti Petrove bolnice. Ono što sam ja proživjela ne želim da itko ikada proživi”, završava Dadić u tekstu koji je ujedno i tekst peticije koja se još može potpisati. Do sad ga je potpisalo oko 2000 osoba. Ministar zdravstva Milan Kujundžić, kao ni Vlada, još nisu odgovorili Mariji Dadić, a ne odgovaraju ni na upite raznih medija.

{slika}

{slika}

{slika}

Komentari ispod teksta Marije Dadić i drugdje upućuju na rasprostranjenost prakse obavljanja kiretaže bez anestezije zadnjih godina pa ostaje nejasno o kakvoj se to novoj odredbi radi. Čini se da se kiretaže bez anestezije provode godinama proizvoljno. Kako će vam biti izvršen postupak kiretaže varira, očito, od bolnice do bolnice, od liječnika/ce do liječnika/ce i od smjene do smjene.

Javile su se žene iz raznih gradova koje su prošle kroz istu nepodnošljivu bol struganja sluznice maternice ‘na živo’ dok su od medicinskog osoblja trpjele uvrede i ponižavanja. Postavlja se pitanje zašto se štedi na zdravlju žena uskraćivanjem anestezije, na koje ćemo kroz nekoliko dana valjda od ministra dobiti odgovor.

“Ista stvar u Kninu prije 5 godina… Najgora bol u životu”, napisala je jedna žena. Druga je podijelila svoje iskustvo iz 1996. godine iz bjelovarske bolnice:  “Jaukala sam… uh a oni se derali kad si se jeb… bilo ti je lijepo… Zašto se ti ginekolozi sadistički ponašaju prema ženama nije mi jasno još i danas?”. Treća je prepričala sličnu stvar iz bolnice u Splitu gdje joj je napravljena kiretaža bez anestezije, a sestre su vikale na nju “da šta vičem da tu ima trudnica koje leže i da će se preplašit od mog vrištanja”.  “Svaka čast veterinarima, njima su njihovi pacijenti svetinja”, zaključila je četvrta žena. 

{slika}

{slika}

{slika}

{slika}

Kiretaže ‘na živo’ u našim bolnicama predstavljaju ozbiljno nepoštivanje stručnih smjernica u liječenju, uskraćivanje prava na najbolju medicinsku skrb i kršenje svih prava pacijentica. Obavljanje malih kirurških zahvata vezanih uz reproduktivno zdravlje žena bez primjene odgovarajućeg obezboljenja (anestezije), uz sve navedeno, predstavlja i (namjerno?) propuštanje zaštite žena od nepotrebne patnje i boli, te se kao takvo može označiti kao diskriminacija na temelju spola“, oglasila se na Facebooku i udruga RODA iz koje ističu da je “raširena praksa kršenja kliničkih smjernica i provođenja bolnih zahvata u liječenju bez primjene anestezije ili odgovarajuće analgosedacije” često povezana baš s reproduktivnim zdravljem žena “od kiretaže iz najnovijeg primjera do šivanja međice nakon poroda i punkcije folikula na jajnicima tijekom postupka izvantjelesne oplodnje (IVF)”.

“Roda oštro osuđuje ovakve nestručne, nehumane i diskriminirajuće prakse. Pozivamo na dosljednu primjenu stručnih kliničkih smjernica prilikom zahvata vezanih uz spontani, ali i namjerni prekid trudnoće, na informiranje pacijentica o opcijama medicinske skrbi, kao i osiguranje mogućnosti izbora načina provođenja zahvata”, poručuju.  

Roda je 2014. godine organizirala kampanju #PrekinimoSutnju kojom su žene pozvane da podijele s drugima svoje loše iskustvo poroda tako da napišu svoju priču i fotografiraju se s tim tekstom. U kampanji, koja se suprotstavila stavu da se se o lošem iskustvu poroda ne priča i da je jedino bitno da je dijete zdravo, prikupljen je veliki broj svjedočanstava žena o nasilju u trudnoći i porodu. I u toj akciji na vidjelo su izašli neizbježni mizogini liječnički komentari o jebanju i ostalo psihičko i fizičko nasilje koje žene proživljavaju u ustanovama u kojima bi trebale dobiti adekvatnu medicinsku skrb.

{slika}

{slika}

Primjer postupka kiretaže bez anestezije još je jedan u nizu primjera problematičnog odnosa liječnika_ca prema reproduktivnom zdravlju žena i problema sustava javnog zdravstva koji odlučuje sve više štedjeti na zdravlju žena i time ga direktno ugrožavati. Kao da nam uplitanja U ime obitelji, Vigilarea i ostale ekipe nisu dovoljna.  Ili baš zbog njih?

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.