U fokusu

vraćanje vanmaternične trudnoće u maternicu medicinski nije moguće

Kontroverzni prijedlog zakona kažnjava prekid vanmaternične trudnoće

Kontroverzni prijedlog zakona kažnjava prekid vanmaternične trudnoće

Predlog zakona uveden u Ohiu proglasit će liječnike/ce koji/e izvrše prekid trudnoće krivima za “ubojstvo putem pobačaja”, ali i sugerira da liječnici moraju pokušati spasiti ektopičnu trudnoću, tj. vanmaterničnu trudnoću, ponovnim postavljanjem fetusa u maternicu. To je postupak koji ne postoji.

Prema zakonu, liječnicima/ama koji/e izvrše pobačaj prijetit će zatvorska kazna od 15 godina – osim ako je život majke u opasnosti ili ako liječnik/ca “poduzme sve moguće korake” kako bi spasio/la život fetusa. Nacrt zakona tvrdi da bi jedan primjer postupka zaštite fetusa bio “pokušaj ponovne ugradnje izvanmaternične trudnoće u maternicu žene.”

Trenutačno u medicini ne postoji način da se izvanmaterična trudnoća premjesti u maternicu. Kako takve trudnoće mogu biti kobne, liječnici/e obično uklanjaju ektopično tkivo medicinskim putem ili operativnim zahvatom.

U biti, čini se da prijedlog zakona sugerira da bi u tom slučaju liječnici/e mogli izbjeći zatvorsku kaznu jedino izvodeći postupak koji ne postoji.

Ovo nije prvi put da je u Ohiu spomenuto ponovno ugrađivanje trudnoće u maternicu. Ranije ove godine, još jedan zakon o pobačaju zabranio bi da “nesterapeutski pobačaji” budu pokriveni osiguranjem – uz izuzetak ponovnog postavljanja izvanmateričnih trudnoća u maternicu.

Američko udruženje opstetričara i ginekologa tvrdi da bi anti-choice liječnici morali prekinuti ektopičnu trudnoću budući da: “Nema šanse za preživljavanje djeteta, bilo unutar maternice, bilo izvan nje, ali postoji vrlo stvarna, neposredna opasnost od smrti ili invaliditeta za majku. “

Posljednjih godina zakonodavci u Ohiju i drugim američkim saveznim državama više puta su pokušavali zabraniti ili strogo ograničiti pristup pobačaju. Mnogi od tih zakona uključuju znanstveno upitne tvrdnje. Na primjer, Ohio i nekoliko drugih saveznih država prihvatili su zakon o “otkucaju srca” koji brani pobačaj nakon što se otkriju “fetalni otkucaji” (6 tjedana); međutim, znanstvenici kažu da fetus ne posjeduje ono što bi većina ljudi nazvala srcem u tako ranom stadiju razvoja.