U fokusu

Napad na Antu Tomića

Kulturnjaci 2016: priopćenje MK je otvoreni poziv na linč svih neistomišljenika/ica

Kulturnjaci 2016: priopćenje MK je otvoreni poziv na linč svih neistomišljenika/ica

Inicijativa Kulturnjaci 2016 uputila je odgovor na priopćenje Ministarstva kulture povodom fizičkog napada na novinara Antu Tomića i njegovog prijatelja, koje prenosimo u cijelosti.

“Ministarstvo kulture osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina. Ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ.”

Ovo priopćenje Ministarstva kulture RH povodom fizičkog napada na pisca i novinara Antu Tomića i njegovog prijatelja otvoreni je i javni poziv na ulični linč svih neistomišljenika/ica i kritičara/ki recentne vlasti, otvoreni napad na slobodu javne riječi, izgovorene i/ili napisane, direktni i nedvosmisleni napad na osnovne demokratske vrijednosti zagarantirane Ustavom RH.

Time Ministarstvo kulture vrši podrivanje samog ustavno-pravnog poretka RH.

Danas je to Ante Tomić, a nakon ovakvog sramotnog priopćenja – sutra ste to možda vi! Prokomentirat ćete poskupljenje dopunskog osiguranja i netko će vas zbog toga napasti, verbalno i fizički. Jer, kad se ulici daje mandat nasilničkog djelovanja, svi građani/ke su moguća meta. To je ostvarenje početka fašizacije društva.

S obzirom na već dosadašnje izjave i postupke ministra Hasanbegovića usmjerene na ograničavanje demokratskih prava i sloboda koje su kulminirale ovim opasnim priopćenjem, tražimo od g. Tihomira Oreškovića hitnu smjenu Zlatka Hasanbegovića s mjesta ministra kulture RH. To je jedini način da g. Orešković izvrši svoju osnovnu zadaću Predsjednika Vlade RH – očuvanje ustavno-pravnog poretka, sigurnosti i demokratskih sloboda za sve građane i građanke RH”.