U fokusu

predali/e zahtjev za ocjenu ustavnosti referenduma

LGBT udruge poručile s Markova trga: Ne referendumu o ljudskim pravima!

LGBT udruge poručile s Markova trga: Ne referendumu o ljudskim pravima!

Niti kiša nije spriječila predstavnike/ce LGBT udruga da pokucaju na vrata Hrvatskog sabora i usprotive se referendumu najavljenom za 1. prosinca ove godine.

Nekolicina predstavnika/ca lezbijskih udruga Kontre i Rišpet, kao i Ženske mreže Hrvatske, bili/e su ustrajni/e u naumu da Hrvatskom Saboru predaju zahtjev za ocjenu ustavnosti referenduma o pitanju braka kao zajednice isključivo muškarca i žene.

Spomenuti referendum veže su iz inicijativu U ime obitelji koja je prije nekoliko mjeseci prikupila više od 700.000 potpisa biračkog tijela. Iako je inicijativa prema tvrdnjama raznih ljudskopravaških organizacija bila popraćena brojnim nepravilnostima, Odbor za Ustav većinom je glasova odlučio Hrvatskom saboru predložiti raspisivanje spornog referenduma.

“Očekujemo da će Odbor za ravnopravnost spolova i Odbor za ljudska prava Hrvatskog Sabora na svojim sjednicama zaista pronaći da je ovo pitanje ljudskih prava i da kao takvo ne smije biti upućeno na referendum”, rekla je Sanja Juras ispred lezbijske udruge Kontra.

U Saboru ih je uz desetak novinara/ki dočekala predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, Nensi Tireli (Hrvatski laburisti). U kratkoj je izjavi za medije priopćila kako će Odbori učiniti sve što je u njihovoj moći da zaštite manjinske društvene skupine. Najavila je sazivanje sjednice odbora o ovom pitanju već početkom sljedećeg tjedna.

“Smatram kako svatko u Hrvatskoj ima pravo iskoristiti maksimalno sve alate i mogućnosti”, dodala je Tireli.

Ukoliko Odbor odluči prihvatiti zahtjev LGBT udruga, daljnji razvoj situacije ovisit će o zastupnicima/ama Sabora koji/e bi u tom slučaju, većinom glasova odlučili/e o slanju zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

U slučaju da do toga ne dođe, građani i građanke Hrvatske za manje od mjesec dana očekuje odluka o (ne)poštivanju prava jedne manjinske skupine. Iz GONG-a, ali i oporbe poručuju kako bi takvo stanje lako moglo dovesti do ustavne krize. U tom je slučaju izvjesno i olakšanje državne blagajne za novih 50 milijuna kuna.