U fokusu

Kratak osvrt

Livin’ la Vida Loca

Livin’ la Vida Loca

Iz drugog pokušaja danas je konstituiran Hrvatski sabor, a njime, zahvaljujući glasovima većine zastupnika i zastupnica, predsjedava Željko Reiner.

Nakon što je dobio podršku 88 zastupnika i zastupnica, novi predsjednik Sabora održao je govor prepun citata.

U prvih dvadeset sekundi spomenuto je ime Franje Tuđmana, u roku od minute slušale smo o Božjoj milosti. Zaključio je i kako Hrvatski državni sabor treba biti lučonoša domoljublja i spomenuo da – da, dobro smo čule – namjerava predložiti promjenu imena Hrvatskog sabora u naziv koji je imao 1942. godine za vrijeme NDH. Govor je, nakon naglašavanja važnosti kulture dijaloga, pozivanja na zajedništvo i poštivanja manjinskih prava, zaključen ponovnim vraćanjem na Franju Tuđmana i Boga.

Zanimljivo je primjetiti i kako je, u govoru Josipa Leke, svaki religijski predstavnik koji se u tom trenutku nalazio u, još uvijek, Hrvatskom saboru, na samom početku sjednice prozvan imenom i prezimenom, dok su se sve Pravobraniteljice našle na jednom kupu i zajednički pozdravile.

Iako je najprije Reinerov govor komentirao kao ‘jasan i konstruktivan’, kako piše tportalBožo Petrov sada govori kako se Željko Reiner nije uslugasio s MOST-om oko prijedloga promjene imena Hrvatskog sabora.  To je dobro jer znači da je navikavanje na mjesto koje će mu u budućnosti pripadati već počelo. Božu Petrova, baš kao i ostale u MOST-u, HDZ će jednostavno progutati, a svaki prijedlog koji im se čini iole suvislim prodati kao svoj. Uostalom, već je danas na pitanje novinarke slaže li se s prijedlogom MOST-a za smanjenje plaća saborskim zastupnicima i zastupnicama Tomislav Karamarko odgovorio kako je to njegov prijedlog. On je to, kaže, predlagao i prije godinu dana. Jasno je da je i to bila prilika da pokaže čvrstu suradnju, da ne kažemo koaliciju, između MOST-a i Domoljubne koalicije koju je Tomislav Karamarko sasvim sigurno u potpunosti svjesno odlučio ne iskorititi.

U Saboru je sjedio i mandatar za sastavljanje nove hrvatske Vlade Tihomir ‘Livin’ la vida loca’ Orešković koji je prije početka sjednice još jednom naglasio kako će okupiti Vladu stručnjaka, a najvažnije su reforme. Pretpostavljamo da je o smjeru tih reformi razgovarao i s Antom Čorušićem, HDZ-ovim predsjednikom Odbora za zdravstvo koji smatra kako ‘ženama koje su same ne bi trebalo biti dozvoljeno da idu na medicinski potpomognutu oplodnju’ i to zato što to ‘nije normalno’. Neke od najproblematičnijih izjava tog ‘Doktora normalnog’ izdvojile smo i u tekstu kojega možete pročitati ovdje.

Po svemu sudeći, ova će nas neideološka, nipošto svjetonazorska, domoljubno stručna i moralno nadmoćna vlast uvesti u mrak nad koji će rasvjetljavati jedino plamen privatizacije svega što nas čini iole socijalnom državom.