U fokusu

pravo na legalan i dostupan prekid trudnoće

Makedonski parlament usvojio niz progresivnih izmjena u zakon o abortusu

Makedonski parlament usvojio niz progresivnih izmjena u zakon o abortusu

Makedonski parlament usvojio je izmjene zakona o abortusu, prema kojima će ženama biti dostupniji prekid trudnoće na njihov zahtjev. Tamošnja organizacija civilnog društva HERA – Health Education and Research Association tvrdi kako će se ovim izmjenama zakona omogućiti potpuno poštivanje ženinog prava na izbor i odluku o vlastitom tijelu i životu.

“Budući da su HERA i druge organizacije civilnog društva bile članice radne skupine Ministarstva zdravlja za izradu zakona, možemo reći da je 90% naših prijedloga integrirano u konačan zakonski prijedlog. Smatramo ovo velikom pobjedom za sve žene i ženske organizacije u Makedoniji”, priopćile su.

Prema njihovim riječima, ukinuta su obavezna i prisilna savjetovanja, kao i trodnevno razdoblje čekanja, odnosno razmišljanja koje je uvedeno kao prilika da ‘žene još malo razmotre svoje odluke’. Riječ je o metodama čiji je cilj bio prolongirati cijeli postupak kako bi žene ostale bez vremena u kojem je moguće izvršiti legalan abortus.

Novim amandmanima pacijenticama se jamči kao će biti informirane na objektivan i znanstveno utemeljen način.

Prekid trudnoće na zahtjev žene sada je moguće izvesti do 12. tjedna trudnoće. Pobačaj od 12. do 22. tjedna moguće je izvesti ako žena podnese zahtjev tvrdeći da trudnoća ugrožava njezin život i zdravlje, ako se dijete može roditi s tjelesnim ili mentalnim oštećenjima, ako je fetus rezultat silovanja, seksualnog zlostavljanja ili incesta, ili ako se žena suočava s teškom osobnom, obiteljskom ili financijskom situacijom. Povjerenstvo sastavljeno od dva/dvije liječnika/ce i socijalnog/e radnika/ce odlučivat će o tom zahtjevu. Ukoliko žena nije zadovoljna odlukom povjerenstva, može podnijeti pritužbu širem povjerenstvu.

Dodatna dokumentacija javnog tužitelja više neće biti potrebna u slučajevima silovanja, što je u skladu s Istanbulskom konvencijom. Izjava žene će biti dovoljna.

Osim toga, novim zakonom omogućit će se ženama da izaberu prekinuti trudnoću neinvazivnom metodom korištenja kombinacije pilula za abortus, takozvanim medicinskim abortusom. Kako bi se pobačaj učinio dostupnijim u ruralnim područjima, ova metoda prekida trudnoće bit će dostupna i u ginekološkim ordinacijama primarne zdravstvene skrbi.