U fokusu

Protesti u Makedoniji

Makedonsko proljeće

Makedonsko proljeće

Facebook

Prije četiri godine, na dan parlamentarnih izbora, za vrijeme trajanja proslave pobjede tada vladajuće stranke, ubijen je mladić. Ubio ga je policijski službenik, točnije, pripadnik specijalnih policijskih postrojbi i to samo zato što se pokušavao približiti pozornici. Vladajući su najprije pokušali prikriti to ubojstvo govoreći kako je ubijeni mladić narkoman, bolesnik koji je umro od srčanog udara i slično. Mladić se zvao Martin Neškovski. Taj je pokušaj zataškavanja istine potaknuo mlade ljude na početak prosvjeda usmjeren protiv policijske brutalnosti i prekomjerne uporabe sile. Izrodili su se vrlo jasni zahtjevi za promjenama zakonskih regulativa i javnih politika, a iznad svega zahtjev za prozivanjem odgovornih osoba u državnim strukturama te njihovom smjenom.

Makedonija je već devet godina pod terorom autoritarne vlade koja iz godine u godinu postaje sve radikalnija i kriminalnija. Tijekom proteklih dana, makedonska se javnost upoznaje s detaljima ubojstva Martina Neškovskog preko informacija koje su proizašle iz tajnih snimki, budući da je premijer Nikola Gruevski zajedno sa svojim rođakom i šefom makedonske Tajne službe masovno nezakonito snimao razgovore. Sada te razgovore otkriva predsjednik opozicijske stranke – Saveza socijaldemokrata – Zoran Zaev. Nakon dvadeset i devetog kruga curenja tajnih informacija, makedonskim je građanima i građankama konačno bilo dosta.

Naime, iz razgovora koji je snimljen nedvosmisleno se doznaje kako je sam vrh makednonske vlade pokušao prikriti ubojstvo. Premijer Gruevski, šef Tajne službe te ministrica policije Gordana Jankulovska dogovaraju kako zataškati ubojstvo nevinog mladića. Kao da to nije dovoljno, na snimkama se čuje kako se navedeni smiju i rugaju s mladićem, lažno navodeći kako je Martin bio narkoman za kojeg ni njegovi roditelji nisu pokazivali nikakav interes.

Sve to izazvalo je tolike količine nezadovoljstva kod makedonskih građana i građanki da su se spontano okupili ispred Parlamenta kako bi prosvjedovali protiv pretvaranja Makedonije u policijsku državu. Prosvjednici i prosvjednice su gotovo pa ušli u samu zgradu, gađali su je jajima, ali su tijekom trajanja prosvjeda ostali nenasilni. Tijekom trajanja prosvjeda, posebno je dirljiv trenutak bilo jedinstvo albanskih i makedonskih aktivista i aktivistkinja. U prosvjedu su sudjelovale osobe različitih životnih dobi, gotovo u jednakom omjeru bio je broj aktivista i aktivistkinja, sudjelovali su i brojni radnici i radnice, LGBT aktivisti i aktivistkinje i drugi – pokazalo se kako je ova borba zaista zajednička.

U tom trenutku, premijer Gruevski i ministrica policije Jankulovska, poučeni turskim primjerom, započele su ono što bih nazvala Erdogan scenarijem i odlučili su upotrebom sile prekinuti prosvjed. Nasilno su djelovali protiv mirnih prosvjednika i prosvjednica korištenjem dimnih bombi i suzavca. Brojne aktiviste i aktivistkinje proganjali su po gradu, doslovce ih loveći, kako bi ih tukli te potom uhitili. Neki od tih slučajeva dokumentirani su na video snimkama.

Korištena je prekomjerna sila, a deseci ljudi su u bolnicama kako bi zaliječili dobivene ozljede. Na snimkama je dokumentirano čak i ulaženje specijalnih policijskih postrojbi u gradske knjižnice kako bi tukli studente i studentice koji su se tamo okupili.

Važno je napomenuti kako ove informacije i snimke nisu dospjele na stranice dominantnih medija. Nacionalna televizijska kuća, koja je medijsko carstvo samog premijera Gruevskog, prosvjed je opisala kao pokušaj opozicijske stranke da nasilno preuzme vlast (i to uz pomoć međunarodnih sila), uspoređujući cijeli slučaj s Ukrajinom.

{slika}

Prosvjedovanje se nastavilo i jučer. Izuzevši par osoba za koje se smatra da su poslane od strane vladajućih kako bi unijele nemir među prosvjednike i prosvjednice te dale opravdanje vladajućima za korištenje sile, prosvjed je protekao mirno i nenasilno.

U ovom trenutku odvija se makedonsko proljeće. Napokon vidimo mlade i stare, ljude različitih etniciteta, seksualnih orijentacija i drugih različitosti kako se ujedinjuju u borbi za bolju budućnost svoje zemlje. To nam pruža nadu u bolje sutra kao nikada prije do sada. Vjerujemo kako će demokracija, kako će građani i građanke pobijediti.

*Irena Cvetkovik makedonska je aktivistkinja i članica Coalition Sexual and Health Right of Marginalized Communities