U fokusu

BITKA SVIH DJEVOJAKA ZA PRAVO NA OBRAZOVANJE

Malala se vratila u školske klupe

Malala se vratila u školske klupe

Malala Yousafzai, petnaestogodišnjakinja iz Pakistana, kojoj s talibani pucali u glavu u školskom autobusu u listopadu, krenula je u utorak u srednju školu za djevojke Edgbaston u Birminghamu.

Hrabra Malala posljednih se mjeseci u Birminghamu liječila od posljedica prostrijelne rane u glavi, a sad je u istom gradu počela novi  život.

“Vrlo sam uzbuđena što sam napokon ostvarila svoje snove i vratila se u školu. Želim da sve djevojke na svijetu dobiju ovu priliku”, rekla je Malala, koja se sada osjeća odlično i spremna je nastaviti svoju bitku za pravo svih djevojaka svijeta na obrazovanje.

Podsjetimo, Malala je teško ranjena u glavu i vrat kada je talibanski napadač pucao na školski autobus u dolini Svat, sjeverozapadno od glavnog grada Islamabada.

Napad je izazvao zgražanje i osudu međunarodne zajednice.

Pokušaj ubojstva 14-godišnje pakistanske aktivistice Malale Jusufzai mogao bi biti ‘prijelomni’ trenutak koji će okrenuti javnost protiv militanata i ekstremizma, prenio jeThe Guardian.

Talibanski glasnogovornik, Ehsanullah Ehsan, preuzeo je odgovornost u ime pakistanskih talibana TTP, ogranka zloglasnog pokreta poznatog po ograničenjima ženske slobode i ženskog obrazovanja tijekom svoje petogodišnje vlasti u Afganistanu prije 2001.

‘Jusufzai je prozapadno orijentirana, ona je govorila protiv talibana, a američkog predsjednika Obamu nazivala je idealnim vođom’, rekao je za Reuters Ehsan.