U fokusu

'modna policija'

Malezija pokreće istragu protiv knjige o muslimankama koje ne nose hidžab

Malezija pokreće istragu protiv knjige o muslimankama koje ne nose hidžab

Malezijske vjerske vlasti izjavile su u srijedu da istražuju knjigu o muslimankama koje odluče ne nositi hidžab, što je dovelo do burne reakcije među organizacijama za ženska prava. Ova je istraga posljednja u nizu incidenata koji su doveli do toga da aktivistkinje za ženska prava optužuju vlasti da se ponašaju kao “modna policija” pokušavajući kontrolirati kako se žene odijevaju u ovoj većinski muslimanskoj zemlji.

Do pobune je došlo nakon što je Vladin ministar pozvao na istragu zbog predstavljanja knjige “Unveiling Choice” prošlog vikenda, u kojoj muslimanske žene raspravljaju zašto su prestale nositi maramu za glavu.

“Riječ je samo o dijeljenju iskustva, ništa više od toga”, rekla je Maryam Lee, autorica knjige, za koju se nada da će pokazati da hidžab može biti istovremeno i “oslobađajući i opresivan”. “(Neki) kažu da knjiga promiče odbacivanje hidžaba, no to nije točno. To je knjiga o iskustvu”, rekla je za Thomson Reuters Foundation.

Lee ističe da su službenici iz odjela za islamske poslove u središnjoj državi Selangor u utorak od ureda izdavača dobili kopije knjige. Glasnogovornica iz odjela rekla je da “provjerava što se događa”, ali je odbila dati dodatne pojedinosti. Direktor Haris Kasim nije odgovorio na zahtjeve za komentar. Ministar vjerskih poslova Mujahid Yusof Rawa izjavio je da je ozbiljno razmotrio problem i pozvao na “poštenu” istragu.

Nejasno je zbog kojih se kaznenih djela ili kršenja kojeg zakona knjiga istražuje.

Muslimanke koje ne nose pokrivalo na glavi nisu rijetka pojava u Maleziji, a među njima su i istaknute javne osobe poput žene i kćeri premijera Mahathira Mohamada.

Više od 60 posto od 32 milijuna stanovnika Malezije su muslimani/ke, ali je Malezija dom i velikog broja etničkih i vjerskih manjina koje otvoreno prakticiraju svoju religiju.

“Ova je istraga doista razočaravajuća”, rekla je Sumitra Visvanathan, izvršna direktorica neprofitne organizacije za pomoć ženama. “Poručila bih Vladi da se povuče iz naših privatnih života i da je način na koji se odijevamo naša stvar. U Maleziji ne postoji zakon koji propisuje da žena treba ili ne treba nositi maramu”.

Prošle godine, Mujahid je rekao da Vlada planira uvesti pravila oblačenja za muslimanke na radnom mjestu, što je izazvalo veliki javni protest.