U fokusu

zajednički protiv politike širenja straha

Masovni prosvjedi protiv skretanja društva udesno

Masovni prosvjedi protiv skretanja društva udesno

Twitter

Više od 10.000 građana/ki prosvjedovalo je u nedjelju u Muenchenu pod sloganom “Zajednički protiv politike širenja straha” protiv desnih tendencija u društvu i restriktivne izbjegličke politike Kršćansko-socijalne unije (CSU), prenosi Civilno društvo, koje je preuzelo vijest s Hine.

Prosvjede protiv restriktivne politike CSU-a prema useljavanju organiziralo je više od 150 udruga koje govore o preko 50.000 sudionika/ca. Policija je broj prosvjednika/ca procijenila na nešto više od 20.000.

Govornici/e na prosvjedu su čelnicima CSU-a predbacili “neodgovornu politiku cijepanja” društva. Istodobno je prosvjed reakcija na “sve snažnije okretanje društva udesno”.

“Mi želimo uputiti poruku protiv masovne orijentacije društva prema desnim tendencijama, protiv policijske države, ograničenja slobode i napada na ljudska prava”, stoji u priopćenju organizatora.

CSU je odbacio optužbe prosvjednika/ca ocjenjujući ih “neprimjerenima”.

“Optužbe su neprimjerene i netočne. Tko CSU-u predbacuje ekstremizam, šteti političkoj kulturi u zemlji”, rekao je Manferd Weber, potpredsjednik CSU-a za dnevnik Straubinger Tagesblatt.

Glavni tajnik CSU-a Markus Blume okrivio je lijeve radikalne grupacije za širenje mržnje protiv CSU-a.

“Tko CSU-u stalno predbacuje da želi graditi koncentracijske logore i okrivljuje stranku za poginule izbjeglice u Sredozemlju je izgubio i posljednji trag poštenja i provodi najgoru vrstu huškanja”, zaključio je Blume u razgovoru za Speiegel Online.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja međutim pokazuju da CSU-u nije koristilo skretanje udesno nego da su posljednjih tjedana u Bavarskoj ojačale stranke lijevo-građanskog spektra poput stranke Zeleni.

Više pročitajte OVDJE.