U fokusu

Od prosvjeda do umjetnosti

Međunarodni dan žena u Zadru

Međunarodni dan žena u Zadru

Ako se na Međunarodni dan žena nađete u Zadru, priključite se inicijativi građana i građanki koji/e organiziraju Marš za Dan žena s početkom u 17 sati ispred zgrade TIZ-a.

Nakon Marša, u 19 sati dođite na otvorenje izložbe “Sve su to vještice” u organizaciji Udruge za umjetnost i kulturu Punktum u Knjigozemskoj.

Riječ je o duhovitima objavama Hane Ćurak, kojima na Facebook stranici Sve su to vještice kroz humor propituje rodne uloge, muško-ženske odnose, profesionalne izazove, ženska prijateljstva, kritizira svakodnevni seksizam, mušku ljevicu… Izložbu možete pogledati sve do 29. ožujka.

Za sve ljubitelje i ljubiteljice društvenih igara, u Knjigozemskoj će se od 19 do 20 sati zaigrati zabavna i edukativna društvena igra Strašne žene. Strašne žene su društvena igra koja promiče i slavi doprinos žena društvu. Potiče na rušenje predrasuda o sposobnostima, interesima i postignućima žena te inspirira nove generacije strašnih žena – i sve to uz dobru zabavu! Trenutno je u tijeku i Indiegego kampanja, a kako možete donirati, provjerite OVDJE.

U prostoru Knjigozemske od 20 do 22 sata čeka vas i čitaonica: Feminizam je za sve! kojim Udruga studenata i studentica sociologije Antifjaka na neformalan način želi ukazati ne samo na mogućnost, već i obavezu svih nas da promišljamo o i inzistiramo na važnosti osvještavanja rodne neravnopravnosti.

Događaj je zamišljen na način da su svi/e posjetitelji/ce pozvani/e pročitati sebi drage dijelove tekstova feminističke literature, pri čemu u obzir dolaze različiti oblici izražavanja – od poezije i proze do teorijskih tekstova. Ujedno, izbor nije ograničen na već etablirane književno-teorijske autore i autorice te je čitanje vlastitih uradaka u bilo kojoj formi itekako dobrodošlo.

Dobrodošle/i!