U fokusu

Međunarodni festival LGBT filma

Merlinka festival 2014

Merlinka festival 2014

U Domu omladine Beograda sinoć je započeo šesti Međunarodni festival LGBT filma “Merlinka. Do 16. prosinca, do kada traje festival, gledatelji će moći pogledati 60 filmova iz dvadesetak zemalja svijeta: od Filipina, preko Kine do SAD-a i skandinavskih zemalja.

Festival je započeo retrospektivom filmova kanadskog režisera Xaviera Dolana (9. i 10. prosinca) koji je za tu  priliku snimio specijalnu video poruku za posjetitelje festivala. Xavier Dolan je za svaki svoj film nagrađen u Kanu. Svečano otvaranje planirano je za četvrtak 11. prosinca u 21:00 kada će biti prikazan film kanadskog režisera Brusa La Brusa “Gerontofilija, koji je osvojio nagradu za najbolji film na Focus Montreal festivalu.

Među filmova naći će se i francuski “Yves Saint Laurent, dobitnik nagrade za najbolju režiju na Sundance festivalu i Kristalnog medvjeda na Berlinaleu, “52 Tuesdays”, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na filmskom festivalu Tribeca“Regarding Susan Sontag”, dobitnik nagrade Teddy na Berlinaleu“The Circle”, dobitnik nagrade za najbolju režiju dokumentarca na festivalu Sundance, “The Case Against 8 i mnogi drugi. U nedjelju 14. prosinca će biti premijerno prikazan i srpski lezbijski erotski film “U prolazu”.

Merlinka festival je takmičarski festival i dodjeljuje nagradu za najbolji kratki film “Dorotina cipelica”. Festival u utorak 16. prosinca zatvara dokumentarac  “Audre Lorde – The Berlin Years” i tom prilikom gostovat će režiserka Dagmar Schultz.

Kompletan program festivala Merlinka pogledajte na www.merlinka.com.