U fokusu

Predstavljanje slikovnice

‘Moja dugina obitelj’ odgovor je na stereotipne prikaze obitelji

‘Moja dugina obitelj’ odgovor je na stereotipne prikaze obitelji

S.J.

U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu 18. je siječnja predstavljena slikovnica “Moja dugina obitelj“. Slikovnicu je uz financijsku potporu Francuskog veleposlanstva u Zagrebu izdala udruga Dugine obitelji, koja okuplja LGBTIQ+ roditelje, one koji to žele postati te njihove obitelji. Na predstavljanju su govorili predsjednik udruge Daniel Martinović, autor slikovnice Ivo Šegota i psihologinja Marina Štambuk.

{slika}

Cilj slikovnice “Moja dugina obitelj”, kako navode u udruzi, jačanje je socijalne integracije djece koja imaju istospolne roditelje te promicanje tolerancije i poštovanja različitosti. Slikovnica je namijenjena djeci predškolske dobi te prikazuje sličice iz života dvoje djece s istospolnim roditeljima. Želja da dugine obitelji budu prisutne i vidljive u društvu te vizija društva koje prihvaća, u kojemu – baš kao i u dugi – ima mjesta za sve boje, istaknute su kao glavni motivi za osmišljavanje i realizaciju ovog projekta.

Psihologinja Marina Štambuk kazala je kako istraživanja jasno i dosljedno osporavaju negativan utjecaj istospolnih roditelja na razvoj djece, no još uvijek je prisutan problem stigmatizirajuće okoline. Osim što su alat za izgradnju bliskosti kroz aktivnost zajedničkog čitanja, slikovnice su, navodi Štambuk, način na koji dijete uči o svijetu oko sebe, a kroz identifikaciju s likovima, i o sebi. Dijete izloženo stereotipima odrasta u potvrdu tih stereotipa. “Moja dugina obitelj” odgovor je na stereotipne prikaze i uvid je u različitost. Osim što nudi likove s kojima se djeca mogu identificirati, ova slikovnica prikazuje koliko su suštinski slične obitelji čiji se članovi vole i brinu jedni o drugima, te kako su osjećaji i djela ono što doista čini obitelj.

“Moja dugina obitelj” besplatna je i može se nabaviti preko udruge Dugine obitelji, a na njihovim se internetskim stranicama nalazi i digitalna verzija slikovnice. Prvo izdanje tiskano je tek u 500 primjeraka, što vjerojatno neće zadovoljiti potražnju. Naime, kako navodi Daniel Martinović, predsjednik udruge, slikovnica je izazvala neočekivanu pažnju javnosti, osobito djelatnika i stručnih suradnika u vrtićima i školama, iako – suprotno nekim medijskim napisima – nijednoj takvoj ustanovi udruga slikovnicu nije nudila niti poslala samoinicijativno. U planu je, stoga, crowdfunding kampanja za drugo izdanje slikovnice, a želja cijelog tima prijevod je na engleski i druge jezike. Lijepo bi bilo, navode, kada bi maleni Ana i Roko sa svojim sretnim duginim obiteljima kroz neka nova izdanja doživjeli još mnoge pustolovine.

{slika}