U fokusu

seksizam u sportu

Murray ispravio sportskog komentatora koji je ‘zaboravio’ da su žene osobe

Murray ispravio sportskog komentatora koji je ‘zaboravio’ da su žene osobe

EPA

Škotski tenisač Andy Murray uistinu je lijepo ispravio sportskog komentatora BBC-a Johna Inverdalea, koji je, čini se, zaboravio da muškarci nisu jedini rod koji postoji na Zemlji.

Inverdale je, naime, nakon što je Murray osvojio drugo olimpijsko zlato, rekao: “Ti si prva osoba koja je osvojila dvije zlatne medalje”. Murray mu je brzo odgovorio: “Venus i Serena [Williams] osvojile su po četiri svaka”. Njegov potez osvojio je društvene mreže pa je čak i škotska premijerka Nicola Sturgeon na Twitteru rekla: “Još jedan razlog za voljeti Andyja Murrayja.

Murray je ranije ove godine, prenosi Guardian, rekao kako je postao feminist nakon što je iz prve ruke svjedočio “kritikama i predrasudama” koje je proživjela njegova bivša trenerica Amelie Mauresmo.

Inverdaleu ovo nije prvi ovakav propust. Dapače, seksizam mu uopće nije stran. Nakon što je Marion Bartoli osvojila Wimbledon 2013. godine, BBC se ispričao zato što je Inverdale izjavio: “Mislite li da je otac Bartoli rekao kad je bila mala ‘Ti nikad nećeš imati izgled?Ti nikad nećeš biti Šarapova, pa moraš biti borbena i boriti se'”.