U fokusu

Muškarci protiv nasilja nad ženama

Tijekom obilježavanja desete godišnjice Međunarodnog dana za uklanjanje nasilja nad ženama, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pokrenuo je mrežu muških vođa za bitku protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Sedamdeset posto žena doživjelo je neku vrstu fizičkog ili spolnog nasilja od muškaraca, većinom muževa, intimnih partnera ili rođaka.

Muškarci protiv nasilja nad ženama

Tijekom obilježavanja desete godišnjice Međunarodnog dana za uklanjanje nasilja nad ženama 25. studenog, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pokrenuo je mrežu muških vođa za bitku protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. “Ti muškarci dodat će svoje glasove rastućem zboru za akciju”, izjavio je Ban.

Mreža muških vođa sastoji se od sadašnjih i bivših  političara, aktivista, religijskih ličnosti i istaknutih ličnosti u zajednicama koji će zajednički raditi na podržavanju ženskih nastoianja  diljem svijeta da se izazovu destruktivni stereotipi, prigrli ravnopravnost te da se nadahne muškarce i dječake da dignu glas protiv  nasilja.

Sedamdeset posto žena doživjelo je neku vrstu fizičkog ili spolnog nasilja od muškaraca, većinom muževa, intimnih partnera ili rođaka, dodao je Ban.
Stoga “muškarci kao očevi, prijatelji, donositelji odluka te vođe zajednica i stvaratelji mišljenja imaju bitnu ulogu u eliminiranju takvog nasilja”.

Mreža muških vođa je inicijativa UNiITE-a za prestanak nasilja nad ženama, kampanje koju je glavni tajnik pokrenuo prošle godine, a koja se bori protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u svim dijelovima svijeta. UNiTe ujedinjuje mnoštvo UN-ovih agencija i ureda kako bi se stimulirale akcije diljem sistema UN-a “Nasilje nad ženama i djevojčicama ostaje zadnji poznati i prepoznati rodni problem u arapskim zemljama i među njihovim političarima” rekla je na pokretanju Ghida Anani, koordinatorica programa za grupu KAFA

KAFA, što znači “dosta” je libanonska neprofitna organizacija koja pokušava ublažiti uzroke i rezultate nasilja te izrabljivanja žena i djece”. 
“Vjerujemo da  su muškarci dio problema, no također  i  dio rješenja”, rekla je Anani. 
Anani se osam godina bori protiv nasilja nad ženama i djevojčicama na Srednjem istoku gdje mnogo žena šutke trpi, a koje je tamo nerijetko legalno.

“Motiviranje muškaraca i dječaka da se posvete sprječavanju tog nasilja je krucijalno, iako se događa sa znatnim zakašnjenjem”, rekla je tajlandska princeza Bajrakitiyabha Mahidol koja je također prisustvovala konferenciji.
Mahidol je ambasadorica dobre volje za UN-ov razvojni fond za žene (UNIFEM) te je bila uključena u UNIFEM-ovu globalnu kampanju “Recite ne nasilju nad ženama” u Tajlandu prošle godine.. 
 “Možda će se naći jedinstveno rješenje za sve, no snažno vjerujem da ,ako ne može bolje, prevencija može biti jednako učinkovita kao lijek”

Među članovima Mreže muških vođa glavnog tajnika su i José Luis Rodrígues Zapatero, premijer Španjolske , nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir, Paulo Coelho, autor hvaljenog romana Alkemičar te Ricardo Lago, bivši predsjednik Čilea.
Ban je ujedno najavio da će se nove zasluge za dotični projekt ove godine nagraditi iz  UN-ove zaklade za podršku akcija da se ukloni nasilje nad ženama, pod vodstvom UNIFEM-a ,u iznosu od 10,5 milijuna dolara za 13 inicijativa u 18 zemalja i teritorija.

Do 2015, kampanja UNiTE namjerava postići pet ciljeva u svjetskom kontekstu: usvojiti i ojačati državne zakone kako bi se prozvali i kaznili svi oblici nasilja nad ženama i djevojčicama, usvojiti te implementirati multisektorne državne planove za djelovanje, osnažiti prikupljanje podataka o rasprostranjenosti nasilja nad ženama i djevojčicama, pojačati javnu svjesnost I društvenu mobilizaciju, usmjeriti pozornost na spolno nasilje u sukobima.

“Moramo djelovati zajedno. Moramo dalje  graditi na naporima toliko žena i ženskih organizacija koje su neumorno radile na prokazivanju ove epidemije. Moramo nastaviti proširivati krug njihovih angažmana”, rekao je glavni tajnik:.
“Članovi Mreže nastojat će podići javnu svjesnost, zagovarati se za adekvatne zakone te se susretati s mladim muškarcima i dječacima”

“Prekinite šutnju. Kad osvjedočite nasilju nad ženama i djevojčicama, nemojte biti pasivni. Djelujte. Branite. Ujedinite se da promijenite prakse i stavove koji  potiču, dopuštaju izvršavanje i opraštaju takvo nasilje,”, naglasio je.

Žene koje iskuse nasilje podliježu nizu zdravstvenih problema, a mogućnost da sudjeluju u javnom životu je  smanjena. “Nasilje nad ženama nije ograničeno na specifičnu kulturu, regiju, zemlju ili određenu grupu žena unutar društva”, naglasio je UNiTE.
Prema podacima Svjetske banke, za žene između 15 i 44 godina veći je rizik od silovanja i kućnog nasilja nego od raka, automobilskih nesreća, rata i malarije, Nekoliko globalnih anketa pokazuje da je u 50 posto slučajeva ubijenih žena umorstvo počinio tadašnji ili bivši suprug ili partner.

“Neka ovo bude novo okruženje u kojem će muški I ženski vođe zajednički raditi na tome da se patrijarhalni sklop mišljenja  zamijeni rodno osjetljivim”, zaključila je Mahidol svoj govor.

 

Prevela Daria Mrkus