U fokusu

Posljedice zakona kojim se zabranjuje prekrivanje lica

Muž će zatvoriti u kuću ženu kažnjenu zbog burke?

Dvadesetšestogodišnju Amel Marmouri, Tunižanku koja je zbog nošenja burke u Italiji kažnjena sa 500 eura, suprug je osudio na kućni zatvor. Kako je ustvrdio ovaj nezaposleni tridesetšestogodišnjak, on nema novaca za plaćanje kazni, pa ako zakon ne dopušta nošenje burke u javnosti, Amel više nikada neće izaći iz kuće. Podsjetimo, ova je žena novčano kažnjena jer je prekrivena lica ušla u poštanski ured talijanskog grada Novare u kojemu se odnedavno u djelo provodi zakon donesen još sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Muž će zatvoriti u kuću ženu kažnjenu zbog burke?

Dvadesetšestogodišnju Amel Marmouri, Tunižanku koja je zbog nošenja burke u Italiji kažnjena sa 500 eura, suprug je osudio na kućni zatvor. Kako je ustvrdio ovaj nezaposleni tridesetšestogodišnjak, on nema novaca za plaćanje kazni, pa ako zakon ne dopušta nošenje burke u javnosti, Amel više nikada neće izaći iz kuće.

– Ne znam gdje ću naći 500 eura da platim prvu kaznu. Mislio sam da se nošenje burke ne kosi sa zakonom, kao što nije zabranjeno ni posjećivanje džamija. Sada znam za zakon koji zabranjuje pokrivanje glave i jasno mi je da on nema veze ni s jednom religijom, ali to ne mijenja moju odluku. Amel ostaje kod kuće. Ne želim da krši zakon, ali isto tako ne dolazi u obzir da moju suprugu gledaju ostali muškarci pa Amel više nikada neće izaći iz kuće, bilo danju, bilo noću. Tu ja ništa ne mogu promijeniti – rekao je za Daily Mail Ben Salah Braim, suprug nesretne Tunižanke.

Podsjetimo, ova je žena novčano kažnjena jer je prekrivena lica ušla u poštanski ured talijanskog grada Novare u kojemu se odnedavno u djelo provodi zakon donesen još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Novara se nalazi u najsjevernijoj talijanskoj regiji Pijemontu, gdje je na vlasti antiimigrantska stranka Sjeverna liga. Prema njegovim odredbama nitko ne smije prekrivena lica ili prekrivene glave ući u javnu zgradu poput pošte ili banke, kako bi se olakšala brza identifikacija posjetilaca.

U obrazloženju kazne gradonačelnik Novare ustvrdio je da bi iste mjere bile provedene i protiv motociklista koji bi u banku ili poštu ušetao s kacigom na glavi te da ovaj zakon nema nikakve veze s islamskim običajima.