U fokusu

nepokoreni grad

Na današnji dan Zagreb je oslobođen od fašista

Na današnji dan Zagreb je oslobođen od fašista

Mreža antifašistkinja Zagreba

Na današnji dan prije sedamdeset i četiri godine, 8. svibnja 1945., istog dana kada je drugdje u Europi završio Drugi svjetski rat, u Zagreb su ušle su prve jedinice Narodnooslobodilačke vojske. Tog su dana, nakon više od četiri godine brutalne fašističke okupacije, antifašističke snage prešle Savu kod današnjeg Mosta slobode i oslobodile glavni grad Hrvatske.

Mreža antifašistkinja Zagreba tim povodom uputila je čestitku građanima i građankama Hrvatske. Prenosimo je u nastavku: 

U suvremenom kontekstu napredujućeg historijskog revizionizma i radikalnog nacionalizma, koji su nerijetko poticani od strane državnih i javnih institucija, važnije je nego ikad obilježiti i sjetiti se teškoća okupacije i napora oslobođenja koje su građani našeg grada podnijeli prije tih sedamdesetak godina. Grad Zagreb dao je pedeset tisuća sudionika u Narodnooslobodilačkoj borbi. Svaki šesti Zagrepčanin stavio se u službu borbe protiv fašizma. Od toga je na ulicama grada, u zatvorima i logorima te u partizanskim jedinicama život izgubilo više od dvadeset tisuća Zagrepčana. Zagrebački ilegalni pokret otpora postao je legendaran, zbog svojih doprinosa u borbi osamdeset i devet Zagrepčanki i Zagrepčana odlikovano je ordenom narodnog heroja, a isti je orden dodijeljen čak i samom Zagrebu. Grad heroj, nepokoreni Zagreb, najsvjetlije je trenutke svoje moderne povijesti doživio upravo u otporu fašizmu, nacizmu i ustaštvu, u obrani i pomoći svojim sugrađanima koji su bili nepodobni u rasističkom režimu hrvatskih kvislinga. Kao direktni rezultat te borbe Zagreb je tek u socijalizmu poprimio konture modernog velegrada.

Međutim, kao i godinama dosad, službeni Grad Zagreb i službena Republika Hrvatska marginaliziraju obilježavanja Narodnooslobodilačke borbe i svode ih tek na razinu nužnih komemorativnih aktivnosti koje se nikako ne reflektiraju u njihovoj svakodnevnoj praksi. Stoga je istinsko obilježavanje zločina fašizma i otpora njemu, očuvanje povijesne memorije na herojsku borbu i žrtvu naših prethodnika, gotovo u potpunosti prepušteno udrugama građana i pojedincima koji su se spremni suprotstaviti rastućoj plimi nacionalističke radikalizacije društva.

Smatrajući kako su poduke prošlosti nužni zalog oblikovanja bolje zajedničke budućnosti, Mreža antifašistkinja Zagreba i ove je godine Trnjanskim kresovima i Antifa nightom obilježila dan oslobođenja našeg grada. Antifašistički otpor Zagreba i njegovih građana/ki povijesna je tekovina koju smo dužni zadržati u živoj memoriji našeg društva. Zato, vjerujući u tekovine antifašističke borbe i solidarnosti, Mreža antifašistkinja Zagreba svojim sugrađankama i sugrađanima čestita dan oslobođenja herojskog i nepokorenog Zagreba!