U fokusu

Prosvjed protiv 'Drugog rata' obilježen ksenofobijom, pozivima na nasilje

Na prosvjedu u Rijeci viče se: ‘Ubij Srbina!’ te ‘pjevaju’ uvrede Frljiću, prisutni policijski službenici ne reagiraju!

Na prosvjedu u Rijeci viče se: ‘Ubij Srbina!’ te ‘pjevaju’ uvrede Frljiću, prisutni policijski službenici ne reagiraju!

Kako je ranije najavljeno organizirani prosvjed protiv održavanja performansa ‘Drugi rat’ u riječkom HNK upravo se odvija u Rijeci.

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata predvođena predsjednikom udruge Milom Biondićem bila je jedna od najglasnijih protiv održavanja razgovora s pet različitih žena o njihovim doživljajima rata. 

U svojim istupima, Biondić se poglavito usmjerio na intendanta riječkog HNK nazivajući cijeli događaj ‘Frljićevim velikosrpskim viđenjem Oluje’, kako piše Novi list.

Na prosvjedu sudjeluje stotinjak osoba od kojih se brojni žale na lošu organizaciju samog prosvjeda, kako javlja naša novinarka.

Dok koračaju prosvjedinici i prosvjednice ‘pjevaju’  “Frljiću, Frljiću, govno jedno smrdljivo, pičko četnička mi te mrzimo, majmune, pederčino”, isprekidano sa ‘Zovi, samo zovi…’ i ‘Ubij, Srbina!’

Na sve navedeno prisutni policijski službenici ne reagiraju, javlja naša novinarka.

Sudeći prema fotografijama neki od prosvjednika i prosvjednica nisu pretjerano upoznati s izgledom hrvatske zastave pa mnogi prisutni mašu zastavama s prvim bijelim poljem.

Na uvrede nailaze i osobe koja ulaze u riječki HNK.

Prenosimo dio govora Mile Biondića  koji se odnosi na današnji događaj u riječkom HNK:

“Organiziraju ga oni koji se slažu s ocjenama iz Beograda da je “Oluja” bila etničko čišćenje i genocidni zločin. Stoga umjesto sudjelovanja u službenoj proslavi hrvatskih vlasti, novcem hrvatskih građana, oni organiziraju protuhrvatski permormans. Naime, perfidno instrumentalizirajući žrtve bezumne velikosrpske politike, njihov je cilj, jednostavno bio i ostao prikazati Oluju i s tim u svezi ostvarenu nacionalnu Hrvatsku državu kao udruženi zločinački pothvat. U tome na žalost imaju punu potporu našeg g. gradonačelnika, koji intendanta Frljića kojega je osobno postavio, citiram: “podržava čak kada se i ne slaže osobno, s (njegovim) pojedinim projektima”. Međutim, što je Frljićevo “partijsko kazalište”, najbolje je ocijenio vrhunski riječki i Hrvatski intelektualac Igor Žic, kada kaže: ” ono je spoj fašističkog propagandnog kazališta, s tabloidnim novinarstvom i od takvoga kazališta ništa neće ostati jer je jednostavno besmisleno. Nabacivanje blatom koje može funkcionirati u politici, u umjetnosti je neuspješan pokušaj kupovanja budućnosti bezvrijednim novcem.”

Možda je to razlog što se takozvani performans na današnji Dan pobjede održava u zgradi HNK, dok gradsko poglavarstvo na čelu s gospodinom gradonačelnikom, nije uopće predvidjelo službeni program obilježavanja ove sjajne obljetnice Dana pobjede, koji bi se odvijao u nekom od reprezentativnih prostora u našemu gradu, gdje bi se upravo gradonačelnik Obersnel, kao i župan Komadina, obratili našim sugrađanima s nekoliko prigodnih riječi, kako to i pristoji na današnji blagdan. Da su takvo što organizirali, svakako bi ih bezrezervno podržali, iako ne dijelimo iste svjetonazore, jer smatramo da su nacionalni interesi ispred bilo kakvih ideoloških- političkih nesuglasica. Gradska vlast i g. gradonačelnik to na žalost nisu učinili, stoga im mi s ovoga mjesta ispred Gradske vijećnice poručujemo, za događanja u HNK Ivana pl. Zajca odgovorni ste – Vi!”

{slika}

{slika}

{slika}

{slika}

{slika}

{slika}