U fokusu

NEZADOVOLJSTVO PARADOM PONOSA

Najavljeno održavanje odvojenog Trans prajda u Beogradu

Najavljeno održavanje odvojenog Trans prajda u Beogradu

Udruženje građanki i građana “Egal” i Gej lezbejski info centar (GLIC) najavili su organizaciju Ponosa trans osoba, skupa koji će biti održan 20. rujna 2015. godine u Pionirskom parku u Beogradu s početkom u 11 sati, istog dana kad se u Beogradu održava i Parada ponosa.

Organizatori/ce Trans prajda, koji će se održati pod sloganom, “Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni”, ističu da ovim skupom žele ukazati na iznimno loš položaj trans zajednice u Srbiji te na konkretne probleme s kojima se trans osobe suočavaju, ali i izraziti neslaganje i nezadovoljstvo dosadašnjim radom Parade ponosa u Beogradu.

“Trans osobe tek po završetku procesa prilagođavanja spola rodnom identitetu mogu dobiti adekvatne osobne dokumente, dok zakon čak ni ne prepoznaje osnovu za izdavanje ovih dokumenata transrodnim osobama. Ova činjenica, između ostalog, onemogućava adekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti, školovanje, zaposlenje“, objašnjavaju organizatori/ce posebno težak položoja trans osoba pored svih poteškoća s kojima se suočavaju svi građani i građanke Srbije u vrijeme ekonomske krize.

Zbog toga Udruženje građana “Egal” i Gej lezbejski info centar zahtijevaju prijeko potrebno pravno prepoznavanje rodnog identiteta, brzo donošenje izmjena i dopuna Zakona o matičnim knjigama i njihovu primjenu, kako bi se omogućilo lakše izdavanje osobnih dokumenata trans osobama, senzibilizaciju policije, centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih državnih organa za rad s trans osobama, kao i efikasnije pružanje zdravstvenih usluga trans osobama”, zaključuju u priopćenju.