U fokusu

silovanje i dalje stigma

Nepal mora kvalitetnije zaštititi žene od seksualnih napada

Nepal mora kvalitetnije zaštititi žene od seksualnih napada

Reuters

Jedna osoba je poginula, a nekoliko je ozlijeđeno krajem kolovoza dok je policija koristila silu kako bi zaustavila nedavne prosvjede potaknute silovanjem i ubojstvom djeteta u zapadnom Nepalu. Tijelo učenice pronađeno je u polju šećerne trske dan nakon što je nestala u srpnju.

Stanovnici/e Nepala dugo su se žalili na policijsku apatiju u slučajevima seksualnog nasilja. Prosječno tri slučaja silovanja prijavljuju se diljem zemlje svaki dan, ali stvarni broj je vjerojatno veći. Silovanje često nije prijavljeno zbog društvene stigme.

U 2013. godini, nakon što je policajac silovao radnicu migranticu, građani/ke su pokrenuli/e pokret nazvan Occupy Baluwatar, nazvan zaprema četvrti u kojoj se nalazi prebivalište premijera, zahtijevajući reforme pravosudnog sustava. Prosvjed je trajao više od 100 dana. Vlada je obećala akciju i osnovala odbor za razmatranje pravne reforme. No, postignuti napredak ostao je neznatan.

U 2015. godini, kada je otac silovane šestogodišnje djevojčice prijavio slučaj, rečeno mu je da je naprosto trebao bolje brinuti o vlastitoj kćeri. Djevojčica je nedugo nakon silovanja podlegla ozljedama.

Vlada premijera Khadge Prasad Olija ima većinu u parlamentu, a time i priliku da se zalaže za promjene koju bi trebala koristiti.

To znači bolju obuku za policiju, pravosudne dužnosnike i medicinske stručnjake o tome kako pravilno postupati u slučajevima silovanja. Treba donijeti učinkovite zakone koji pružaju zaštitu žrtvama i svjedocima/kinjama. Potrebno je uspostaviti anonimne, besplatne telefonske linije namijenjene ženama i djeci kojima je potrebna pomoć. Vlada bi trebala unaprijediti trenutni način pristupanja ženama koje su preživjele nasilje i pružiti specijaliziranu pomoć onima koje su doživjele neki oblik seksualnog nasilja.

No, ozbiljno shvaćanje silovanja također bi trebalo biti dio duljeg puta ka ukidanju diskriminacije žena i djevojaka u Nepalu. Vlada bi trebala prestati uskraćivati ženama njihova građanska prava, provesti dugoročni plan za okončavanje dječjih brakova, upisati više djevojaka u školu, te provoditi zakon protiv menstruacijske segregacije, kada se žene i djevojke protjeraju u udaljene kolibe tijekom trajanja menstrualnog krvarenja, ponekad sa smrtonosnim rezultatima.

Mnogo više još treba učiniti kako bi se žene i djevojke u Nepalu osjetile ne samo sigurnima već i poštovanima.