U fokusu

Žene na valovima

Nizozemska liječnica prkosi zabranama pobačaja

Nizozemska liječnica prkosi zabranama pobačaja

Iako je pobačaj ilegalan u nekim dijelovima svijeta, Rebecca Gomperts, nizozemska liječnica i aktivistkinja za ljudska prava, pronašla je način protiv zabrane abortusa: ploveći mobilnom klinikom za pobačaj.

Projekt Žene na valovima (WOW) pokrenut je 2000. godine, kako bi pružio legalne pobačaje u međunarodnim vodama na područjima gdje je pobačaj ilegalan dajući ženama informacije o tome kako sigurno izazvati pobačaj pomoću tableta prema protokolu odobrenom od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Osim ne-kirurških usluga pobačaja, WOW nudi usluge kontracepcije i reproduktivnog savjetovanja.

Dugogodišnji napori liječnice Gomperts nedavno su prvi puta dokumentirani u filmu “Brod” redateljice Diane Whitten koji prati ovu nizozemsku liječnicu i njezin kontroverzni globalni pokret, od osnutka do danas.

Liječnica Rebecca Gomperts svoje usluge pruža na brodu koji ima posebno izgrađenu mobilnu kliniku. Kada brod uplovi u neku od zemalja, žene kojima je potreban zahvat ukrcavaju se na brod, a zatim brod plovi međunarodnim vodama (gdje su na snazi nizozemski zakoni) za obavljanje pobačaja. U nastojanju da pomogne što većem broju žena WOW je pokrenuo i web stranicu Women on Web koja ženama pruža informacije o tome kako prekinuti trudnoću putem pilule, u skladu s protokolom Svjetske zdravstvene organizacije. No, Gomperts je svjesna da mnoge žene nemaju pristup internetu i kaže kako ne zna kako takvim ženama pomoći da pronađu odgovarajuće informacije.

Rebecca Gomperts istaknula je kako najvažniji učinak nezakonitosti abortusa jest taj da uzrokuje socijalnu nepravdu te da diskriminira žene te da nezakonitost pobačaja uglavnom utječe na najranjivije, siromašne i neobrazovane.

Siromašne, manje upućene žene će vjerojatno pokušati izvesti pobačaj s iglama za pletenje, vješalicama, pritiscima na abdomen ili nekim drugim nestručnim metodama, bez stručne medicinske skrbi. Nestručni postupci abortusa izazivaju ozbiljne komplikacije i mogu uzrokovati nepotrebnu smrt žene. Svake godine umre oko 50.000 žena zbog komplikacija uslijed nestručno obavljenog abortusa. Svakih 10 minuta negdje u svijetu umre jedna žena od posljedica nezakonitog i nesigurnog pobačaja.

Kako bi žene spasila od ovakvih komplikacija, Gomperts putem svoje mobilne klinike daje ženama lijekove i educira ih kako ih pravilno koristiti. Na ovaj način žene mogu napraviti siguran medicinski pobačaj u svojim domovima u prvih 12 tjedana trudnoće. Medicinski pobačaj je isto kao spontani pobačaj te je to jedan od najsigurnijih medicinskih postupaka.

Nadalje, dr. Gomperts kaže kako neki od lijekova (poput Cytoteca) mogu izazvati pobačaj te da su dostupni u velikom broju zemalja, ali žene to ne znaju, ili ne znaju kako koristiti lijekove na najučinkovitiji način.

U nastavku teksta donosimo kratak video prilog iz dokumentarnog filma “Brod”.