U fokusu

Rupe u zakonu

Novi marokanski zakon ne štiti žene od prisilnog braka i obiteljskog nasilja

Novi marokanski zakon ne štiti žene od prisilnog braka i obiteljskog nasilja

Novi zakon u Maroku kojim je kriminalizirano nasilje nad ženama u srijedu je stupio na zakon, no aktivisti/kinje upozoravaju da ne pruža cjelovitu zaštitu ženama od prisilnih brakova i obiteljskog nasilja.

Iako je zakon oduševljeno dočekan budući da je obuhvatio “zlostavljanje, agresivnost, seksualno iskorištavanje i loš tretman žena”, postoje rupe koje dopuštaju djevojkama mlađima od 18 godina da se udaju, a nedostatak definicije prisilnog braka otežat će njegovu zabranu u praksi.

“Kako bi žene trebale biti zaštićene kada ne postoji definicija prisilnog braka”, navodi Stephanie Willman Bordat, suosnivačica skupine za ljudska prava Mobilising for Rights Associates. “Za neke žene, ne postoji mogućnost izbora. Prisila obitelji, društvena stigma na ženama bez partnera, slaba ekonomija… sve te stvari – kako onda prisilni brak izgleda?”.

Gotovo dvije trećine žena u Maroku iskusilo je fizičko, psihološko, seksualno ili ekonomsko zlostavljanje, navodi se u istraživanju provedenom na nacionalnoj razini. Video mlade žene koja je seksualno napadnuta od strane skupine tinejdžera u busu u Casablanci prošle godine pokrenula je lavinu bijesnih reakcija u zemlji.

Prema skupini Girls Not Brides, 16 posto djevojaka je udano prije 18. rođendana u Maroku, gdje im je udaja dopuštena uz sudsko odobrenje. “Potrebno je učiniti više kako bi se djevojek zaštitilo od štetnih posljedica dječjih brakova”, rekla je Matilda Branson iz organizacije.

U 2014. Maroko je revidirao zakon kojim su silovatelje mogli izbjeći kaznu ako su oženili svoje žrtve. Promjena je uslijedila nakon samoubojstva 16-godišnje djevojčice prisiljene na udaju za svog silovatelja.

Aktivisti/kinje navode da je Tunis, koji je prošle godine usvojio zakon koji štiti žene od nasilja, postavio snažan primjer. Za razliku od Maroka, Tunis izričito brani silovanje u braku.

Suad Abu-Dayyeh, stručnjak za Bliski Istok u organizaciji Equality Now, jednakost sada, pozdravio je zakon kao “pozitivan korak” kako bi se zaštitilo žene, ali je rekao da je provedba ključna. “Želimo vidjeti provedbu ovog zakona – prisilni i dječji brakovi itekako se događaju u Maroku”.