U fokusu

nakon revizije rezultata štednje

Novi val prosvjeda u Grčkoj

Novi val prosvjeda u Grčkoj

Štrajk je pokrenut dan nakon što su predstavnici “Trojke” – Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a – u Ateni počeli reviziju rezultata programa štednje.

Grčki sindikati pokrenuli su u srijedu novi 24-satni opći štrajk protiv mjera štednje koje je nametnula Trojka međunarodnih donatora, a čiji se predstavnici nalaze u Ateni gdje pregledavaju račune te zemlje.

Radi se o četvrtom općem štrajku od početka godine, a pokrenuli su ga sindikati privatnog i javnog sektora.Trosatni prekid rada na početku i na kraju dana predviđa se na autobusnim mrežama i prometu trolejbusa u glavnom gradu, dok bi se najposjećenije turističko odredište u zemlji – Akropola, trebalo zatvoriti dva sata ranije.

Velike prometne gužve formirale su se tijekom jutra u Ateni zbog djelomičnog funkcioniranja javnog prometa. Središte grada trebalo bi biti zatvoreno za promet zbog nekoliko predviđenih prosvjeda sindikata privatnog sektora GSEE, javnog sektora ADEDY i sindikata PAME, bliskog Komunističkoj stranci, no kišno vrijeme moglo bi poremetiti odvijanje prosvjeda.

Atenska podzemna željeznica, kao često u dane štrajka, funkcionirala je normalno kako bi olakšala kretanje prosvjednika/ica.

Štrajk je pokrenut dan nakon što su predstavnici Trojke – Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a – u Ateni počeli reviziju rezultata programa štednje.

Štrajku će se pridružiti i nastavnici/ice, liječnici/ice i zaposlenici/ice lokalnih uprava.