U fokusu

Obljetnica osnutka prvog skloništa za žene žrtve nasilja

Na današnji dan počelo je s radom Sklonište za zlostavljane žene, prvo u Hrvatskoj, ali i u čitavoj Istočnoj Europi. Ženska grupa Trešnjevka 1988. osnovala je SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, 1990. godine osnovale su i prvo Sklonište za žene žrtve obiteljskog nasilja. Sklonište je 1992. godine zasebno registrirano pod nazivom Autonomna ženska kuća Zagreb. Libela se pridružuje čestitkama!

Obljetnica osnutka prvog skloništa za žene žrtve nasilja

Na današnji dan počelo je s radom Sklonište za zlostavljane žene, prvo u Hrvatskoj, ali i u čitavoj Istočnoj Europi. Ženska grupa Trešnjevka 03.03.1988. je osnovala  SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja koji je bio prvi takve vrste u Istočnoj Evropi, a 1989. registirale su se kao udruženje građanki pod imenom Ženska pomoć sada. Telefon je započeo s radom 3. ožujka 1988. u Zagrebu i u njegovom radu je sudjelovao veliki broj aktivistkinja koje su kasnije osnovale brojne ženske grupe. 1990. godine aktivistkinje SOS telefona osnovale su i prvo Sklonište za žene žrtve obiteljskog nasilja, za čije su potrebe same izborile prostor aktivističkom metodom skvota. Sklonište je 1992. godine zasebno registrirano pod nazivom Autonomna ženska kuća Zagreb. Libela se pridružuje čestitkama svima koje su omogućile i podržavale rad Autonomne ženske kuće Zagreb.

“Čestitke svima koje su u sudjelovale u akciji zauzimanja prostora za Sklonište – tada članicama Ženske grupe Trešnjevka, svim stanarkama koje su živjele i žive u Kući, svoj djeci koja su s mamama tamo sada, kao i onima koja su tamo provela neke dane svog djetinjstva i onima koja su već odrasla. Čestitke i svim feministkinjama koje su održavale kroz razne krizne godine ovaj težak rad, suprotstavljale se izbacivanju; čestitke svima koje su Autonomnu žensku kuću podržavale i podržavali, svim ženama koje su radile i danas rade u Autnomnoj ženskoj kuci Zagreb. Najtoplijoj kuci u Zagrebu.”