U fokusu

u subotu na protest

Obrani pravo na izbor: Iza krinke ‘miroljubive šetnje’ krije se cilj – zabrana pobačaja

Obrani pravo na izbor: Iza krinke ‘miroljubive šetnje’ krije se cilj – zabrana pobačaja

Inicijativa Obrani pravo na izbor poziva sve građane i građanke na istoimeni prosvjedni skup, koji će se održati u subotu, 21. svibnja od 10 sati na Strossmayerovom trgu u Zagrebu.

“Pod krinkom “zaštite života, obitelji i obiteljskih vrijednosti, te promicanja demografskog napretka i razvitka Republike Hrvatske”, marš neokonzervativnih inicijativa ‘Hod za život’ ima samo jedan cilj: oduzeti ženi pravo da sama odlučuje o svom životu. Stoga će inicijativa Obrani pravo na izbor prosvjednim skupom upozoriti na zakulisne igre i jeftine medijske spinove kojima se želi ograničiti pravo žena na siguran medicinski prekid trudnoće”, upozoravaju iz Inicijative.

Iako je pobačaj u Hrvatskoj legalan, zapravo je dostupan samo u dijelu licenciranih bolnica. Također, dostupan je isključivo u onim bolnicama u kojima se sve/i ginekologinje i ginekolozi ne pozivaju na prigovor svijesti i isključivo onim ženama koje imaju financijskih sredstava i dovoljno snage proći pokraj špalira konzervativnih aktivistkinja i aktivista koje/i mole ispred bolnica.

Iza krinke ‘miroljubive šetnje’ krije se cilj – zabrana pobačaja

“Dostojanstven život žena, obitelji i društva u cjelini moguć je samo ako poštujemo sva izborena ljudska prava – od prava na siguran i legalan pobačaj, dostupnu kontracepciju, javne i dostupne zdravstvene servise, do prava na kvalitetno obrazovanje i adekvatno plaćen rad”, naglašavaju.

“Svaka inicijativa koja želi ograničiti pravo žena na autonomno i slobodno raspolaganje vlastitim tijelom i donošenje odluka o vlastitom životu, ne samo da grubo napada ženu i čitavu obitelj, već pokušava transformirati društvo u cjelini, pretvarajući ga u represivno i isključivo. Ne dopustimo da se različitim zakulisnim igrama pobačaj nastavlja kriminalizirati. Ne dopustimo da ženski životi ponovno budu u opasnosti. Obranimo pravo na izbor“, istaknule su aktivistkinje iz Obrani pravo na izbor.

Protestni skup organizira novonastala inicijativa Obrani pravo na izbor čiji je cilj obrana i zaštita ženskog zdravlja i ženskih reproduktivnih prava.