U fokusu

seksizam u centru zagreba

Opet poručujemo – ne, vaš seksizam nije smiješan!

Opet poručujemo – ne, vaš seksizam nije smiješan!

M.M.

Posljednja u nizu krajnje neuspjelih humorističnih dosjetki ovog puta dolazi iz Tkalčićeve ulice u Zagrebu Taban – bar i hostel. Naime, smisao za “marketing” naveo ih je na ideju kako je najbolji mogući način za privlačenje gošći i gostiju u njihove prostore da na oglasnu ploču pred ulazom lijepo i šareno ispišu seksističku ‘foru’.

Taban – bar i hostel obavještava nas tako da se u njihovim prostorima može pronaći osvježenje u formi vode i hrane za pse, a i za djevojke, ukoliko su ‘toliko ružne’.

S obzirom na značajan porast turista i turistkinja u gradu Zagrebu, a i s obzirom na to, da je riječ o hostelu, čini se kako se osoblje Tabana doskočilo tom problemu na najjednostavniji mogući način i svoju poruku napisalo na engleskom jeziku. Fora je ‘toliko dobra’ da bi bilo šteta da u njoj uživaju samo osobe koje razumiju hrvatski.

{slika}

Podsjećamo kako smo nedavno pisale o seksističkim turističkim letcima, koji su se nakon reakcije Libele prestali distribuirati

Međutim, Taban – bar i hostel nakon što je fotografija objavljena na Facebook stranici Libele, ustraje u svojem seksizmu pa odlazi i čak stepenicu više.

Nakon što su nam najprije objasnili kako ‘ne razumijemo šale’ (tipično obrazloženje broj 1), objasnili su nam i kako ‘smo iskompleksirane’ (tipično objašnjenje broj 2), zatim kako je cijelom nizu ljudi njihova poruka ‘izmamila osmijehe na lica’ (tipično objašnjenje broj 3) te da se ‘oni šale sa svime’ (tipično objašnjenje broj 4). 

Nakon svih ovih tipičnih objašnjenja uslijedio je i komentar koji nije nužno toliko tipičan jer je osobniji od ostalih. Autor komentara u ime Taban – bara i hostela na naveo je kao objašnjenje (broj 5) da ‘njegova žena veselo maše repom svaki put kad dobije vode u Tabanu“. 

A ako nam tih pet objašnjena sažeto u jedan komentar nije bilo dovoljno, uslijedio ih je još. Naime, kako njihov oglas može biti seksistički ako ‘muški zaposlenici znaju da ne postoje ‘ugly ‘ žene, već samo LIJEPE i više LIJEPE’, dodajući pri tom kako je to ‘njihov službeni stav’, a ako se želimo u to uvjeriti ‘možemo provesti anketu među zaposlenima’.

{slika}

Hostel i bar Taban, dakle, ne samo da ne prepoznaje neumjesnost svoje ‘šale’, već čak i kad je na nju upozoren u svojem seksizmu ustraje, a  svoju ‘obranu’ koristi najtipičnije odgovore koji nas samo još jednom vrijeđaju. 

A ako ste pomislile da je to sve, varate se. 

“Nakon neprospavane noći” iz hostela i bara Taban odlučili su nam dojaviti svoje najnovije zaključke pa kažu ovako:  “zaključili smo da smo dužni ispriku svima koje su se našle uvrijeđene našom porukom. U znak podrške ideji o ravnopravnosti spolova imamo i novu poruku na tabli”

{slika}

Preko noći ‘preobraćeni’, iz Tabana, oglašavaju danas, opet na engleskom jeziku, kako će u njihovim prostorima ‘debele žene s brkovima’ i ‘gospoda s malim penisima’ imati popust na pivo uz dodatak kako su human friendly bar.

O suptilnosti i povezanosti jednog komentara s drugim nećemo previše jer vjerujemo da je jasna, dok je s druge strane ustrajnost u ovakvoj vrsti seksizma nešto što se jako teško razumije.