U fokusu

Globalna inicijativa

Osam zemalja u borbi protiv Trumpovog pokušaja zabrane pobačaja

Osam zemalja u borbi protiv Trumpovog pokušaja zabrane pobačaja

Osam se zemalja pridružilo inicijativi prikupljanja milijuna dolara kako bi se nadoknadili gubitci uzrokovani zabranom Donalda Trumpa za skupine koje osiguravaju informacije o pobačaju, a financirane su iz američkih izvora, rekla je potpredsjednica švedske Vlade.  

Isabella Lovin ističe kako će 2. ožujka biti održana konferencija u Bruxellesu kako bi se pokrenula inicijativa za pomoć nevladinim organizacijama čiji bi projekti planiranja obitelji mogli biti ugroženi zabranom. Nizozemska je još u siječnju najavila pokretanje globalnog fonda za pomoć ženama koje žele pobaciti, navodeći da će Trumpova zabrana uzrokovati manjak od 600 milijuna dolara u sljedeće četiri godine. Švedska, Danka, Belgija, Luksemburg, Finska, Kanada i Cape Verde su također ponudile svoju pomoć.

“Ova bi zabrana mogla biti opasna za mnoge žene”, rekla je Lovin koja se ovog mjeseca fotografirala s nekoliko drugih političarki potpisujući prijedlog zakona o okolišu, kao odgovor na Trumpovo potpisivanje zabrane u Bijeloj kući s pet muških savjetnika.

Ova zabrana (gag rule, eng.) utječe na američke nevladine organizacije koje djeluju vani, a dosad su je predsjednici koristili kao objavu svog stava o pravu na pobačaj. Nastala je 1984. godine pod Ronaldom Reaganom. Trump ju je potpisao četvrtog dana nakon preuzimanja funkcije, a Obama odbacio 2009. godine kada je preuzeo predsjedničku poziciju.

“Ako žene nemaju kontrolu nad vlastitim tijelom i sudbinom, to može imati vrlo ozbiljne posljedice za globalne ciljeve u području rodne jednakosti i iskorjenjivanja globalnog siromaštva”, dodala je Lovin.