U fokusu

Hajka na zdravstveni odgoj i dalje traje

Otac prijavio učiteljicu jer ‘zagovara darvinizam’

Otac prijavio učiteljicu jer ‘zagovara darvinizam’

Zbog toga što je odbila pustiti njegovo dijete sa sata zdravstvenog odgoja, otac učenika u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi prijavio je učiteljicu prosvjetnoj inspekciji optužujući je za diskriminaciju, šikaniranje i huškanje djeteta protiv roditelja. Kao dokaz tome naveo je kako dotična učiteljica ‘zagovara Darwinovu teoriju evolucije’ i ‘negira Boga koji je stvoritelj’, a njegovog sina vodi na krivi put. 

Vrijeđanje i pritisci

Zgrožena napadom koji je doživjela, učiteljica je na portalu nastavnici.org objavila pismo u kojem traži da se nastavnike zaštiti od roditeljskog zlostavljanja. Odgovornost za rješavanje ovakvih situacija morali bi, upozorava ova nastavnica, preuzeti škola i ministarstvo, jer ovako nastavnici moraju voditi privatne bitke s roditeljima zbog  vjerskih i inih svjetonazora.

U njenom je slučaju nakon uvođenja zdravstvenog odgoja, roditelj, koji je član konzervativne vjerske zajednice u okvirima Katoličke crkve, od nje ultimativno zahtijevao da pusti s nastave njegovo dijete u vrijeme zdravstvenog odgoja i da mu upiše neopravdane sate. 

“To mi se nije svidjelo, ali sam tenzije pokušala ublažiti činjenicom da je u trećem i četvrtom razredu zastupljenost po njemu spornih sadržaja svega dva sata godišnje, pa da nema potrebe za takvim metodama. Kako su tenzije u medijima rasle, tako je on pojačavao pritisak na mene. Počeo me verbalno vrijeđati i omalovažavati, podcjenjujući mene i profesiju kojom se bavim. Prijetio mi je da će se pobrinuti da dobijem otkaz jer dijete podučavam suprotno svjetonazoru kojeg gaji i pod kojim odgaja svog sina. Citiram neke od njegovih izjava: Vi ste nitko i ništa, Žao mi je što sam vas ikad upoznao, Ja svom sinu govorim da nije ona kriva što je takva, Ja vas plaćam i pobrinut ću se da dobijete otkaz i da više nigdje ne radite”, navodi u pismu učiteljica.

Okidač za prijavu inspekciji, kaže, bila je njena izjava da radi u državnoj školi u kojoj je dužna slijediti naputke ministarstva, a ne Crkve, te da zato neće dijete pustiti iz učionice za vrijeme zdravstvenog odgoja. Situaciju je navodno pogoršala i činjenica da se radi o usvojenom djetetu. 

Na šteti i učenik

Zbog sukoba je, kaže nastavnica, na šteti i dječak, potpuno zbunjen sukobom oca i škole. 

“Živimo u 21. stoljeću i ne mogu prihvatiti lov na vještice kao nešto normalno. Radim pod stresom, bojim se tog roditelja i bojim se za svoju sigurnost jer on i dalje dolazi na roditeljske sastanke, a ostale roditelje huška protiv mene”, požalila se na portalu nastavnica čudeći se nad činjenicom da roditelji za klevetanje nastavnika ne moraju odgovarati.

“Krši li on moja ljudska prava? Hoće li se ubuduće nastavnik morati izjasniti kao vjernik da bi stekao pravo raditi u struci ili da bi roditelji imali povjerenja u njegov rad? Jesam li ja to optužena za Darwinovu teoriju evolucije, i ako jesam, kako da dokažem da u tome nisam sudjelovala”, zaključuje ova nastavnica.

Slučajeva prijetnji nastavnicima zbog zdravstvenog odgoja već je bilo u više škola, a u nekima je uredovala i policija. Iz ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta poručili su tada kako se ne osjećaju odgovornim za incidente zbog uvođenja zdravstvenog odgoja. U udruzi Nastavnici organizirano i dalje tvrde kako su napadi na nastavnike posljedica nepripremljenosti projekta, zbog čega se u javnosti već mjesecima vodi jalova rasprava oko toga treba li nam, i kakav, zdravstveni odgoj. Udruge GROZD i Reforma podnijele su ovog tjedna Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti Odluke o kurikulumu zdravstvenog odgoja, tvrdeći da je program protivan Ustavu, zakonima i međunarodnim konvencijama, a traže uvođenje dva paralelna programa.