U fokusu

25. izdanje održat će se 2021.

Otkazan Amsterdam Pride

Otkazan Amsterdam Pride

Pride Amsterdam Facebook

Pride Amsterdam koji se trebao ove godine održati od 25. srpnja do 2. kolovoza otkazan je zbog koronavirusa. Tako će se 25. izdanje održati iduće godine, a Povorka po kanalima će se održati 7. kolovoza 2021. godine. 

Ovo je prvi puta da se Pride odgodio od početka ovog događaja, 1996. godine. “Nailazimo na jako puno nesigurnosti i ograničenja. Organizirati Pride na udaljenosti od 1.5 metara nije prigodno. Pune ulice i trgovi, nekoliko stotina tisuća ljudi na kanalima i brodovima, to jednostavno nije moguće u ovo vrijeme“, poručuju iz Amsterdam Gay Pridea (AGP).

Osim toga, mnoge organizacije koje inače financijski pomažu održavanju Pridea, ove godine za to nemaju novaca. Ipak, lokalne vlasti su dopustile organizatorima_icama da zadrže 80 posto sredstava koje su primili za 2020. godinu, kako bi mogli nastaviti s radom i planiranjem povorke dogodine, što bi im bez tih sredstava bilo značajno otežano. 

U Amsterdamu je trenutno u raspravi prijedlog da se zabrane svi događaji do 1. rujna. Ipak, raspravlja se o popuštanju mjera, prvenstveno onih usmjerenih na primarno školstvo, brigu o djeci te moguće otvorenje sportskih klubova za djecu.