U fokusu

Pobačaj u Španjolskoj

Otpor prijedlogu zakona propao u parlamentu

Otpor prijedlogu zakona propao u parlamentu

 Kontroverzni španjolski prijedlog zakona kojim bi se ukinulo pravo žena na pobačaj bit će izglasan nakon što je otpor prijedlogu doživio neuspjeh u parlamentu.

Protivljenje Socijalističke stranke srušeno je tijekom glasanja u kojem je konzervativna Pučka stranka, koja ima većinu u parlamentu, pobijedila sa 183 glasova za naprema 151 protiv prijedloga zakona.

Vladajuća stranka dopustila je tajno glasovanje, a šest je zastupnika bilo suzdržano.

Zakonu se protive i neki od zastupnika vladajuće stranke. Analitičari tvrde da će zakon prisiliti Španjolke da, u slučaju da im zatreba pobačaj, putuju u inozemstvo.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da čak 80 posto Španjolaca, uključujući i katolike, smatra da je zakon nepotreban.

Crkva podupire prijedlog zakona, koji zagovara ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardón, koji je izjavio da su zastupnici morali naći sredinu između prava žena i prava nerođene djece.

No kako otpor prema prijedlogu zakona raste, Vlada će vjerojatno izmijeniti i dopuniti zakon prije no što ga izglasa i provede krajem ove godine.

“Zakon za patnju”

Vlada premijera Mariana Rajoya odobrila je zakon u prosincu, a na taj potez mnogi gledaju kao na pokušaj da umiri španjolsku desnicu.

Pobačaj na zahtjev uveden je u Španjolskoj 2010. godine na temelju zakona koji su te godine usvojili socijalisti. Taj zakon odobrava pobačaj do 22. tjedna trudnoće ako je majčino zdravlje u opasnosti ili ako fetus pokazuje znakove teških deformacija.

Novi zakon bi ukinuo promjene uvedene 2010. godine i dozvoljavao pobačaj u slučaju začeća silovanjem ili kada žena dokaže da će dijete predstavljati ozbiljan rizik za njezino fizičko i psihičko zdravlje.

“Nema prava koja su neograničena”, rekao ministar pravosuđa Ruiz-Gallardón.

Pred mjesec su dana zastupnici glasovali o prijedlogu Socijalističke stranke da se prijedlog zakona odmah povuče.

“Ako se prijedlog zakona usvoji, broj pobačaja u Španjolskoj će (i dalje) rasti, a mnogi od njih će biti mnogo opasniji za žene”, rekla je Elena Valenciano, potpredsjednica Socijalističke stranke.

“Nejednakost će rasti, (i) Španjolke će ponovno biti podijeljene u dvije skupine: na one koje mogu putovati u susjedne zemlje i tamo pobaciti u sigurnim uvjetima i na one koje ne mogu.”

Joan Saura, senator iz katalonske Stranke zelenih opisao je vladin prijedlog zakona kao “zakon za žensku patnju, a ne za njihova prava”.

Privatno vlasništvo

Zastupnica vladajuće stranke, Marta Torrado de Castro, rekla je da je španjolska vlada otvorena za raspravu”.

Anketa koju su provele ljevičarske novine El Pais pokazala je da 68 posto birača Pučke stranke smatra da bi žene trebale same odlučivati o pobačaju.

Negodovanje zbog prijedloga zakona iskazuje se i na ulicama. U veljači su deseci žena u različitim dijelovima Španjolske simbolično registrirali vlasnička prava na svoja tijela.

“Dosta nam je toga da nam se govori što da radimo sa svojim tijelima. Svoju smo ljutnju odlučile iskazati na kreativan način, kolektivnom akcijom”, rekla je glasnogovornica Yolanda Dominguez.

“Naša su tijela teritorij koji moramo ponovno osvojiti.”

Prevela i prilagodila Mateja Šartaj