U fokusuVideo

Postojim i ja, ponosno

Performans u Sarajevu: Naši životi postoje i izvan četiri zida

Performans u Sarajevu: Naši životi postoje i izvan četiri zida

Sarajevski otvoreni centar/Facebook

LGBTI aktivistkinje izvele su u utorak na glavnom trgu u Sarajevu performans Naši životi postoje i izvan četiri zida kojim su željele/i skrenuti pažnju na potrebu vidljivosti LGBTI osoba, na strah od autanja zbog diskriminacije i nasilja koje se dešava LGBTI osobama.

{slika}

“Ja bih da znam šta vama mijenja sviđa li se meni muškarac ili žena?!”, “Ormar je za odjeću, a ne za lezbejke”, “I lezbejke su ljudi”, “Postojim i ja, ponosno”, “Da li je sloboda ako ne mogu slobodno da volim žene?”, neke su od poslanih poruka na performansu u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra

{slika}

“Akcijom Naši životi postoje i izvan četiri zida željele/i smo da skrenemo pažnju na probleme s kojima se LGBTI osobe suočavaju svakodnevno. Želimo da poručimo da naša vidljivost u javnom prostoru dovodi do bržeg prihvaćanja, i tako smanjivanja diskriminacije i nasilja. Naša okolina mora da vidi i shvati da su i LGBTI osobe dio društva i da imamo pravo da se slobodno i bez straha krećemo ulicama našeg grada”, poručile su organizatorice.