U fokusu

Prema istraživanju provednom u Velikoj Britaniji

‘Plavo za dječake, rozo za djevojčice’ utječe na kasnije životne izbore djece

‘Plavo za dječake, rozo za djevojčice’ utječe na kasnije životne izbore djece

pexels.com

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je većina roditelja smatra da marketing dječjih igrača pod parolom ‘rozo za djevojčice, plavo za dječake” potiče stereotipe u najranijoj dobi. 

Stručnjaci/inje iz područja obrazovanja smatraju da je takav marketing pomaže širenju poruka što je prikladno za djevojčice, a što za dječake, što kasnije utječe na izbore što studirati i koju karijeru razmatrati. 

The Fawcett Society, zaklada koja provodi jednogodišnju kampanju vezano za taj problem, želi primorati trgovce/kinje i proizvođače/ice da odbace lijene stereotipe i odgovorno koriste moć koju imaju. Prema njihovoj studiji šest od deset roditelja suglasni su da način na koji marketinška industrija prikazuje dječje proizvode – potiče stereotipe. 

“Poruka koju šaljemo djeci, doma, u školi i u zajednici, ima velik utjecaj na njihovu percepciju izbora koji su im dostupni, vještina i interesa koje razvijaju ili će razviti te na njihovu budućnost. Moramo otvoriti izbore za našu djecu, umjesto sužavati ih”, kazala je direktorica Instituta za obrazovanje na sveučilištu u Londonu, Becky Francis.

Istraživanje je obuhvatilo 1,018 osobu koje smatraju da takav marketing ima utjecaj i na dječake, u vidu toga da je prihvatljivije da djevojčica bude ‘muškobanjasta’ nego li dječak ‘ženskast’. Gotovo 70 posto mlađih muškaraca smatra da takvi stereotipi imaju negativan efekt na percepciju što znači biti muškarac ili žena. 

Zastupnik opozicijske Laburističke stranke, David Lammy kazao je da su nepravedni stereotipi ‘masivno štetni’ za društvo. “Takvi stereotipi postavljaju prepreke za djevojke i žene, ali i šalju štetne poruke o tome što znači biti muškarac – posebice kad je u pitanju pokazivanje emocija ili jednaka uloga u odgoju djece”, kazao je. 

Londonska prodavaonica igračaka Hamleys, 2011. godine reorganizirala je prodaju prema kategorijama umjesto spolu nakon protesta u vezi stereotipiziranja dječjih igračaka. U 2017. godini, robna kuća John Lewis uklonila je rodne oznake na etiketama odjeće za djecu.

Šefica Fawcett zaklade, Sam Smethers kazala je da su rodni stereotipi ukorijenili trajne nejednakosti, utječući tako na samopoštovanje djece i njihova očekivanja. “Dokazi pokazuju da ne postoji muški ili ženski mozak ali trgovci/kinje ustraju u stvaranju i održavanju rodnih razlika samo da bi bolje podavali proizvode”, dodala je Smethers.