U fokusu

'slavljenje demokracije'

Počeo cirkus zvan kampanja: 177 kandidacijskih lista, opet nije ispoštovana takozvana ženska kvota

Počeo cirkus zvan kampanja: 177 kandidacijskih lista, opet nije ispoštovana takozvana ženska kvota

HINA/ Damir SENČAR

U ponedjeljak je službeno počela izborna promidžba, a građanima i građankama Republike Hrvatske bit će ponuđene čak 177 kandidacijske liste.

Počinje izborna promidžba, možda najdinamičniji dio izbornog postupka iako je u predizbornom vremenu već krenula. Promidžba će trajati do 9. rujna u ponoć, a naredni dan nastupa izborna šutnja i traje i izbornog dana do 19 sati”, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Sve stranke su bile dužne, što su i učinile, otvoriti posebne račune s kojih će se financirati izborna promidžba, primati donacije i plaćati računi. Sedam dana prije izbora, odnosno 5. rujna stranke su dužne objaviti izvješće, a do 3. rujna ga trebaju dostaviti DIP-u.

DIP je prihvatio 177 kandidacijskih lista, od čega 144 stranačke i tri neovisne liste, što je više nego na prošlim izborima, kad je bilo prihvaćenih 166 lista. Na devedeset lista stranke su samostalno predložile kandidate i kandidatkinje, a 84 liste su koalicijske.

Najviše lista je u prvoj izbornoj jedinici, njih 19, a najmanje u devetoj, njih 13.Za 11. jedinicu gdje troje zastupnika i zastupnice bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, predano je 14 izbornih listi.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj se biraju predstavnici/e nacionalnih manjina i obuhvaća cijelu Hrvatsku, ukupno je 29 kandidata/kinja, nešto manje nego 2015., kada je bio 41 kandidat/kinja.

Na svim kandidacijskim listama je 2.456 kandidata i kandidatkinja, nešto više nego na prošlim izborima, kada ih je bilo 2.311, dok je rekord 2003. godina s 5.026 kandidata/kinja.

Žena svaki put sve manje i manje na listama

Ni za ove izbore političke stranke i nezavisne liste nisu ispunili zakonsku normu o ravnopravnoj zastupljenosti muškaraca i žena na listama. Na prošlim izborima na listama je bilo 41,41 posto žena, a taj postotak je sada pao na 39,74 posto.

Hrvatin je upozorio da su predlagatelji dužni poštivati tu normu. No, rekao je, DIP-ova statistika pokazuje da je načelo ravnopravnosti spolova od najmano 40 posto zastupljenosti muškaraca ili žena poštovana na 123 liste, dok na 54 liste nemaju taj postotak.

Ustavni sud ukinuo sankcije za nepoštivanje kvota

Obveza predlagateljima da prilikom predlaganja stranačkih i nezavisnih lista poštuju načelo ravnopravnosti spolova i vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na listama uvedena je Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kojim je također bilo propisano da lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40 posto pripadnika svakog spola nije pravovaljana.

Ustavni sud je, međutim, u rujnu 2015. ukinuo rečenicu u tom zakonu koja glasi: “Lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40 posto pripadnika svakog spola nije pravovaljana”, čime su ukinute i predviđene sankcije za nepoštivanje uravnotežene zastupljenosti spolova.

Zatim je Državno odvjetništvo (DORH) u veljači ove godine zaključilo je da ne postoji zakonski osnov za pokretanje prekršajnih postupaka protiv predlagatelja kandidacijskih lista na prošlim parlamentarnim izborima na kojima se nije nalazilo najmanje 40 posto žena.

Obveza prema kojoj su političke stranke i drugi predlagatelji prilikom utvrđivanja lista kandidata za parlamentarne, lokalne i euroizbore dužni voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca propisana je i Zakonom o ravnopravnosti spolova, kojim je određena kazna od 50.000 kuna za predlagatelje kojima je zastupljenost jednog spola niža od 40 posto.

Žene izgurane iz politike – nikom ništa

DIP-ova je potvrdio ranije ove godine kako je HDZ-ova Domoljubna koalicija nije žensku kvotu poštovala ni na jednoj od 11 izbornih lista, deset u Hrvatskoj te jednoj u dijaspori, SDP-ova Hrvatska raste na pet od deset lista, a HDSSB na dvije od dvije izborne liste.

Manjak žena na čak devet listi imala je Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP), na po dvije su liste podbacili koalicija Naprijed Hrvatska Ive Josipovića i Radimira Čačića, te Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP), a samo na jednoj koalicija Hrvatske kršćanske demokratske unije, Hrvatske demokratske stranke i Nacionalnih demokrata.