U fokusu

Program UNDP-a

Pomoć ženama u Bangladešu u borbi protiv klimatskih promjena

Pomoć ženama u Bangladešu u borbi protiv klimatskih promjena

Za tisuće žena u Bangladešu osigurat će se financijska sredstva kako bi im se omogućila sredstva za život kojima mogu prebroditi učinak klimatskih promjena u jednoj od zemalja koje su najviše pogođene istima, poručuje UN. Žene i djevojčice u obalnim područjima Datkhira i Khulna, vrlo sklonima prirodnim katastrofama, primit će pomoć od 33 milijuna dolara od UN-ovog Green Climate Funda i bangladeškog Ministarstva za ženska i pitanja djece.

“Rastuća razina mora ozbiljna je prijetnja ovim područjima”, rekao je Mamunur Rashid, stručnjak za klimatske promjene pri UNDP-u. Velik se dio Bangladeša sastoji od niske delte rijeke, zbog čega je zemlja posebno ranjiva na oluje koje se povećavaju u frekvenciji i intenzitetu, kao i na druge učinke klimatskih promjena kao što je salinizacija poljoprivrednog zemljišta.

Žene će dobiti financijska sredstva kako bi se mogle osigurati sredstva za život koja su otporna na klimatske promjene, uključujući uzgoj biljaka u hidroponima uz korištenje otpada proizvedenog prilikom uzgoja ribe kao gnojiva. Financiranje će se također koristiti za izgradnju sustava za prikupljanje kišnice kojim će upravljati zajednica, kako bi se osigurala čista, pitka voda za najmanje 130.000 ljudi, a usmjerit će se i na uključivanje više žena u sustave ranog upozoravanja na poplave i ciklone.

Zagovaračka skupina Germanwatch rangirala je Bangladeš kao šestu od 182 zemlje najizloženije ekstremnim vremenskim događajima od 1997. do 2016. godine, pri čemu su žene nerazmjerno više pogođene negativnim posljedicama takvih događaja.

U Bangladešu su najčešće žene te koje brinu o kućanstvu, osiguravanju pitke vode i dovoljno hrane te brinu o životinjama u zajednici. Prema UNDP-u, oko 39 tisuća žena i djevojaka izravno će imati koristi od šestogodišnjeg projekta čiji se početak očekuje u srpnju ove godine.