U fokusu

apel forum.tm-a

‘Pomognite nam da platimo kaznu za koju nismo znali da postoji’

‘Pomognite nam da platimo kaznu za koju nismo znali da postoji’

Forum.tm našao se pred ovrhom. Tekst novinara Gorana Borkovića prenosimo u cijelosti. 

Kad nas već Zlatko Hasanbegović sa svojom bratijom nije uništio, učinit će to glavom i bradom – Republika Hrvatska! Točnije, institucije pravne države, odnosno sudovi.

Što se dogodilo?

Općinski sud u Zagrebu kaznio nas je zbog nepoštivanja odredbi iz nagodbe, koju smo sklopili u jednom sporu vezanom uz tekst koji smo objavili. O predmetu ne smijemo ovdje govoriti, jer bi nas to stajalo – dodatne kazne.

Županijski sud tu je presudu Općinskog potvrdio, pa sada moramo u državni proračun uplatiti 30.000 kuna koje nemamo, niti znamo gdje bismo ih mogli pronaći. Sav novac koji uprihodimo strogo je namjenski, pa ono što je namijenjeno za plaćanje tekstova, ne možemo potrošiti ni na pivo ni na sladoled, pa tako ni na sudske kazne.

Državu to, međutim, slabo zanima, pa će nas nakon što ne platimo sudsku kaznu – ovršiti i blokirati, a kad se ne naplati, jer nema od čega – učinit će to i odgovornim osobama u udruzi Dom kulture, koja je izdavač Foruma.

Državi je pritom toliko hitno naplatiti se da nam nije omogućila ni obročnu otplatu kazne, što je pravo koje u ovoj državi ima svaki kriminalac ili porezni varalica.

Što to nas briga, reći ćete i biti posve u pravu. Još jedan slučaj koji su novinari izgubili i nije neka novost, pa i da dovede do gašenja medija u kojem objavljuju.

Međutim, ovaj predmet ipak je drukčiji od onih uobičajenih.

Udruga Dom kulture, naime, nije pojma imala da se protiv nje vodi spor.

Udruga Dom kulture veze nije imala da je Općinski sud donio presudu kojom se kao ovršenik kažnjava s 30.000 kuna.

Udruga Dom kulture nije se na vrijeme žalila, jer nije znala da presuda uopće postoji.

Udruga Dom kulture žalila se na nju tek pola godine nakon što je donesena, što je Županijski sud, potvrdivši odluku Općinskog o kazni, proglasio nepravovremenim.

Udruga Dom kulture, na žalost, nije u stanju vratiti vrijeme i žaliti se u roku od osam dana nakon što je presuda – koja za udrugu Dom kulture nije postojala – donesena.

E sad, zašto udruga Dom kulture nije znala da je tužena? U obrazloženju presude Županijskog suda kaže se da joj je dostava sudskog poziva pokušana 12. kolovoza 2016. godine, i to na točnu adresu iz Registra udruga, ali da dostava nije uspjela te da se pošiljka vratila na sud. Vratila se iz jednostavnog razloga. Nije je imao tko podići, jer udruga Dom kulture Zagreb nije o njoj bila obaviještena. Niti je bilo pisma, niti je bilo obavijesti o pošiljci koja se kasnije preuzme u pošti. Znači, ni pisma ni razglednice!

Idemo dalje, kako stoji u obrazloženju presude. Općinski sud opet je pokušao dostaviti rješenje o ovrsi “još jednom po sudskom dostavljaču”, i to 25. listopada 2016. godine, ali “dostava nije uspjela jer je sudski dostavljač od predstavnika stanara Borkovića obaviješten da nema nikakvih saznanja o ovršeniku te je utvrđeno da je ovršenik nepoznat na predmetnoj adresi, nakon čega je prvostupanjski sud dostavu rješenja o ovrsi ovršeniku obavio preko oglasne ploče suda koje je na oglasnu ploču stavljeno 18. siječnja 2017. i s nje skinuto 30. siječnja 2017. godine”. I time je priča, što se tiče suda i sudovanja kojeg nije bilo – što se tiče pravne države – uspješno privedena kraju.

Ne samo da udruga Dom kulture nije pojma imala da joj se pokušavaju dostaviti pozivi i presude, nego to nije znao ni njezin predsjednik Goran Borković. Osim što je odgovorna osoba u udruzi, isti taj Goran Borković, novinar koji je potpisao ovaj tekst, ujedno je i predstavnik stanara u ulazu u kojem je smještena udruga. Dakle, isti onaj Borković kod kojeg se sudski dostavljač, kako kaže sud, raspitivao o udruzi Dom kulture… čiji je Borković predsjednik!?

A možda se Borković, predstavnik stanara, pravio lud pa nije sudskom dostavljaču želio reći gdje je Dom kulture kako bi izbjegao uručenje dostavnice? Logično pitanje.

Evo, međutim, i odgovora. Nema nikakve logike da se Borković pravi lud, jer se mogao praviti lud sve ove godine koliko je proboravio na sudu, a ima ih punih 18 koliko se u različitim procesima brani od tužbi zbog tekstova. Na sreću, sve do sada uspješno.

Možda mu ipak u ovom predmetu nešto ne odgovara, možda sluti poraz – opet je logično pitanje – pa se pravio grbav kad su mu dostavljali pozive?

Evo i tu odgovora: da se želio praviti grbav, to bi činio dok je trajao prvi proces, kad je udruga Dom kulture u ovom sporu bila tužena, a iz kojeg je proizišao ovaj prijedlog za ovrhu. Dok je trajao proces isti taj Borković nije propustio nijedno ročište. Ne samo da ga nije propustio, nego ga nije ni odgodio, pa bi bilo – nekako se čini – nelogično da to napravi sada kad je postignuta nagodba.

Pokazalo se, međutim, da je pokrenut novi postupak, za koji nismo znali, pa stoga nismo dobili priliku iznijeti svoj stav ili svoju obranu, ako već tako hoćete. Ali smo zato od suda dobili nešto drugo: kaznu od 30.000 kuna koje hitno moramo uplatiti u proračun, a koje, kako smo već rekli, nemamo.

Uspješno smo prije nekoliko godina proveli crowdfunding-kampanju. Pomogli ste nam i hvala vam na tome od srca, pomogli ste da Forum.tm preživi ključna tri mjeseca. Tada smo mislili da je to bilo to i da više nikad nećemo morati tražiti pomoć čitatelja. Međutim, misliti je drek znati, pa nas evo opet pred vama. Znamo da nemate, baš kao ni mi, ali svaka kuna pomoći je dragocjena. Uostalom, sjetite se da će završiti u državnom proračunu, pa će možda baš ta kojom ste nam pomogli doći do bake penzionerke ili nekog nastavnika povijesti, ili biologije, a ne u saborsku plaću Milijanu Brkiću ili Zlatku Hasanbegoviću.

Vječno zahvalni!

Podaci za uplatu: 

Primatelj: Dom kulture Zagreb, Nova cesta 115, 10 000 Zagreb

IBAN: HR6223600001102361962, Zagrebačka banka, Trg bana Jelačića 10, 10.000 Zagreb

Opis plaćanja: Donacija za neprofitnu udrugu Dom kulture Zagreb

Poziv na broj primatelja: (upišite svoj OIB). 

Ili preko QR-koda