U fokusu

Domoljubna koalicija mogla bi biti kažnjena s više od pola milijuna kuna

Pravobraniteljica DORH-u: ‘Hoće li se pokrenuti postupci protiv onih koji nisu poštivali kvote na listama?’

Pravobraniteljica DORH-u: ‘Hoće li se pokrenuti postupci protiv onih koji nisu poštivali kvote na listama?’

S.K.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić poslala je Državnom odvjetništvu (DORH) upit je li pokrenulo prekršajne postupke protiv izbornih sudionika koji nisu poštovali žensku kvotu na kandidacijskim listama za Hrvatski sabor, a odgovor još čeka.

“Dopisom od 28. prosinca 2015. od DORH-a sam zatražila obavijest je li pokrenuo ili planira pokrenuti prekršajne postupke prema svim ovlaštenim predlagateljima kandidacijskih lista koji nisu ispoštovali načelo ravnopravnosti spolova na izborima za zastupnike/ice u Hrvatski sabor. Nakon što zaprimim odgovor, obavijestit ću Vas o njegovu sadržaju”, odgovorila je Višnja Ljubičić.

DORH je, podsjeća Ljubičić, nadležan pokretati prekršajne postupake, dok o visini sankcije odlučuje nadležni prekršajni sud.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u studenom je obavijestilo pravobraniteljicu i DORH o listama koje nisu ispunile zakonom propisanu kvotu o najmanje 40 posto žena.

Povjerenstvo pritom nije željelo komentirati procjene o mogućim iznosima kazni za prekršitelje, odnosno da bi Domoljubna koalicija mogla biti kažnjena s više od pola milijuna kuna, a Hrvatska raste s 250.000 kuna jer nisu poštovali propisanu zastupljenost.

Domoljubna koalicija nije poštovala žensku kvotu ni na jednoj od 11 izbornih listi, Hrvatska raste na pet (od deset), a HDSSB na dvije (od dvije) izborne liste.

Manjak žena na čak devet listi imala je Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP), na po dvije liste podbacili su koalicija Naprijed Hrvatska Ive Josipovića i Reformisti Radimira Čačića, te Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP), dok je na jednoj listi manjak žena imala koalicija predvođena Hrvatskom kršćanskom demokratskom unijom.

Svi sudionici parlamentranih izbora bili su dužni na kandidacijskim listama poštivati načelo ravnopravnosti spolova, a za one koji ga nisu poštovali Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje novčanu kaznu od 50.000 kuna po listi.