U fokusu

uključite se

Prekinimo šutnju!

Prekinimo šutnju!
Poziv organizacije Roditelji u akciji – Roda prenosimo u cijelosti. 

Potaknute hrabrim osobnim i političkim činom saborske zastupnice Ninčević-Lesandrić, kojim je javno istupila i iznijela vlastitu, svježu traumu kako bi ukazala na sustavne probleme u našem zdravstvenom sustavu te iskazala solidarnost s drugim ženama koje su prošle slično ili isto traumatično iskustvo u Hrvatskoj, te reakcijama iz sustava koje su uslijedile pokušavši opovrgnuti da se išta slično događa u njihovim ustanovama pa sve do izjave da zastupnica ne govori istinu, pozivamo vas da nam se ponovo pridružite u akciji #PrekinimoŠutnju i damo do znanja javnosti da se ovakva postupanja prema ženama događaju svakodnevno.

Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju.

Redovito nam se javljaju žene koje svjedoče kako im je “na živo” rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije.

Pomozite nam poslati glasnu i jasnu poruku – na komadu papira napišite vaše iskustvo, posljedice koje je na vas ostavilo, navedite medicinsku ustanovu u kojoj se to dogodilo, godinu te označite #PrekinimoŠutnju. Fotografirajte papir i pošaljite nam fotografiju mailom na prekinimo.sutnju@roda.hr

Fotografije koje stignu do ponedjeljka 15. listopada 2018. godine do 8 sati nosimo u Ministarstvo zdravstva isti dan. Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo – ISTINA JE! DOSTA NAM JE!