U fokusu

moj glas za 40 posto

Prigodne razglednice saborskim zastupnicima i zastupnicama

Prigodne razglednice saborskim zastupnicima i zastupnicama

Domine

Udruga Domine, kao članica Ženske mreže Hrvatske,  simboličnim slanjem prigodnih e-mail razglednica pozvala je zastupnice i zastupnike Hrvatskog sabora da prepoznaju važnost trenutka i svojim glasom omoguće prihvaćanje kvota ravnopravnosti spolova.

Ovim se udruga Domine pridružuje akciji Ženske mreže Hrvatske, te zahtjeva od Sabora da donese zakon koji će omogućiti uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u Saboru od najmanje 40 posto, kao  i drugim tijelima političkog odlučivanja sukladno odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova.

Udruga Domine pozdravlja najavljeno uvođenje kvota od 40 posto, ali podsjeća da ukoliko iste ne budu definirane zaštitnim mehanizmom primjene, kojim će se na listama imenovati kandidati po principu žena-muškarac-žena ili obrnuto od prvog rednog broja na listi, te ukoliko se liste koje ne poštuju kvotu ne budu odbijale kao nepravovaljane, najavljene kvote neće dati željene rezultate.

“Također izražavamo svoju zabrinutost najavljenim preferencijalnim glasanjem, koje će bez osiguranog zaštitnog mehanizma također utjecati na manju zastupljenost žena bez obzira na zakonske kvote”, istaknule su.

Ovim putem Domine još jednom ističu da je zastupljenost žena u politici izuzetno mala i od uvođenja reprezentativnog sustava stagnira na nacionalnom nivou u postotku između 20 i 25 posto žena, dok je na područnoj i lokalnoj razini taj postotak između 10 i 20 posto, što pokazuje da bez kvota Hrvatska nije u mogućnosti ispoštovati principe ravnopravnosti spolova i stvoriti uvjete za provedbu istih u društvu.