U fokusu

vidljivost trans osobama, usvajanje zakona o istospolnim zajednicama, prevencija hiv-a

Priopćenje organizacijskog odbora povodom beogradske Parade ponosa

Priopćenje organizacijskog odbora povodom beogradske Parade ponosa

Parada ponosa Beograd Facebook

Povodom skorog održavanja Parade ponosa u Srbiji, organizacijski odbor iste izdao je priopćenje koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Parada ponosa Srbije, središnji skup Mjeseca ponosa, koji se obilježava u cijelom svijetu u lipnju svake godine, u Beogradu će biti održana u subotu, 23. lipnja 2018. godine. Sudionice i sudionici Parade ponosa Srbije u organizaciji udruge građana Egal, glić i Laud & Kvir, a čiji je slogan “Matičarka, normalno!”, Okupit će se tog dana u Pionirskom parku u 11 sati.

Tijekom lipnja objasnit ćemo kampanju “Matičarka, normalno!” koji su naši zahtjevi i zašto je upravo taj slogan, a prvi korak u kampanji promotivno je mjesto koje je objavljeno danas.

Stotine tisuća nas, lezbijki, gay muškaraca, biseksualnih, trans * i inteseks osoba, okupljeni smo u zajednicu koja mora da se krije, a jednom dijelu nas država ne daje šansu ni da budemo pravno vidljivi. Preko 20.000 trans * osoba u Srbiji još uvijek ne dobiva mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni ostvarivati ​​ustavom zajamčena prava. Trans * osobe ne mogu biti zaposlene, otvaraju račun u banci, primaju osobne dokumente, ostvare zdravstvenu zaštitu i drugo. Zato uzvikujemo “Matičarka, normalno!” jer je registracija statusa trans-osoba u registre prvi korak u postizanju pravne vidljivosti svakog/e građanina/ke.

Također, naša država ne daje mogućnost da se naše veze priznaju pred zakonom, oduzimajući mogućnost ostvarivanja mnogih prava. Stotinama tisuća nas, građanki i građana Srbije, ne jamči se da posjetimo svoje partnerice i partnere u bolnici, zatvoru, da stječemo zajedničku imovinu, dijelimo je nakon raskida, nasljeđujemo svoje voljene kada umru, samo zato što država nije spremna prihvatiti realnost da istospolna partnerstva postoje i da nitko ne može odrediti koga će voljeti. I zato ponosno uzvikujemo “Matičarka, normalno!”, Jer država je dužna prepoznati naše zajednice.

Podsjećamo da je naša država obećala i jedno i drugo usvajanjem Akcijskog plana za primjenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za razdoblje od 2014. do 2018. godine i da njoj otkucava sat, a da mi nigdje ne idemo. Nećemo samo strpljivo čekati naša prava, već se svaki dan borimo za njihovu realizaciju.
Mi, organizatori i organizatori Srpske parade ponosa, naglašavaju tešku situaciju onih s HIV / AIDS-om. Pozivamo da svi raspoloživi resursi zajednički rade na preventivnoj strategiji koja je bitna za borbu protiv HIV infekcije u svim ključnim populacijama. Pored toga, skrećemo pozornost da su osobe oboljele od HIV / AIDS-a ne samo protjerivane iz društva, već i osuđene na liječenje zastarjelim lijekovima u objektima koji su ruglo našeg zdravstvenog sustava, kao da država nastoji da se što prije iskoristiti usluge matičnih službi, ovog puta upisa u matične knjige umrlih.

Naši zahtjevi su jasni, precizni i lako se mogu ispuniti, budući da nas država godinama govori da to učinimo:

1. Usvojiti pravni okvir koji omogućuje trans * osobama pravnu vidljivost (bez sjeckanja i sterilizacije)
2. Usvajanje Zakona o istospolnim zajednicama
3. Stvaranje sustava sprječavanja HIV / AIDS-a, posebno za mlade ljude, te pružanje pune i moderne zdravstvene zaštite bolesnima.

Ovu priliku bismo iskoristili i da se zahvalimo svima koji tijekom Mjeseca ponosa podržavaju LGBTI zajednicu u Srbiji, a pogotovu vladi  Kraljevine Švedske i Civil Rights Defenders koji financiraju brojne manifestacije u Beogradu prije i poslije Parade ponosa Srbije.
Pozivamo vas sve da dolaskom i osobnim prisustvom na Paradi ponosa 23. lipnja pružite potporu ne samo ispunjavanju ova tri osnovna zahtjeva, već i čitavoj raznovrsnoj LGBTI zajednici u Srbiji.