U fokusu

'Da plate ustanu, a mladi ostanu'

Privedeni aktivisti na Prvomajskom protestu u Beogradu

Privedeni aktivisti na Prvomajskom protestu u Beogradu

Ana Vuković, LSS

Tijekom Prvomajskog protesta u Beogradu dvije osobe su uhićene. Kako je navedeno, uhićene su zbog ‘ verbalnog napada na ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Zorana Đorđevića‘, koji je prisustvovao protestu povodom Međunarodnog praznika rada.

Naime, tijekom prosvjeda, u blizini ministra Đorđevića, prosvjednici/e glasno su postavljali/e pitanja o Draganu Mladenoviću, radniku Goše koji je prije godinu dana počinio samoubojstvo u fabričkom pogonu i ženama koje ostaju bez posla zbog trudnoće.

“U zemlji u kojoj su radna prava na nivou da se trudnice otpuštaju i završavaju na ulicama, a radnici fabrika izvršavaju samoubistva na radnom mestu jer godinama nisu dobili platu, desilo se to da je, na čelu prvomajske protesne kolone, bio i ministar rada. Protesna povorka je trebalo da se završi ispred zgrade Vlade, gde bi radnici zahtevali poštovanje radnih prava, koja su im ugrožena, te je za mene, kao mladu prekarnu radnicu, bilo više nego ponižavajuće da hodam sa predstavnikom Vlade u koloni, znajući da je ta Vlada direktno odgovorna za politike koje rezultiraju radnicima koji nose pelene na radnom mestu ili radnicama koje nose trake na rukavima kada imaju menstruaciju. Za razliku od većine sindikata kojima to očito nije zasmetalo, aktivistima i aktivistkinjama Levog samita Srbije jeste, pa su mu prišli i pitali ga gde su naše plate i naša preduzeća, šta je sa prosvetom i zdravstvom… Kolona je potom krenula, a kada se deo aktivistkinja i aktivista Levog samita Srbije, Marksa 21, Ne davimo Beograd i Žena u crnom odvojio od povorke i stao ispred Skupštine, dvojca njih su uhapšeni jer su ministru rada postavili dva sasvim legitimna pitanja – šta misli o radniku Goše koji se ubio i šta misli o trudnicama koje su izbačene na ulicu. Oni su potom odvedeni u najbližu policijsku stanicu, a policija je napravila kordon blokirajući ulicu u kojoj je stanica kako niko od prisutnih ne bi mogao da prođe. Posle zadržavanja od skoro dva sata, oni su pušteni”, prepričala je za Libelu aktivistkinja i feministkinja Hristina Knežević.

Uhićeni su pušteni uz prekršajne prijave dva sata nakon privođenja. 

“Jučer smo imali situaciju da sama Država pokušava, da sa jedne strane, spreči da se glas nezadovoljnih građana/ki (radnica i radnika) čuje tako što ministar ide na čelu protesne povorke, a potom hapsi i zastrašuje građane/ke kojima je sasvim jasno da se radna prava u Srbiji uopšte ne poštuju, i da su građani i građanke Srbije jeftina ropska radna snaga, koja radi za crkavicu, jedva pokušavajući da preživi sa platama od 150-200€, pod uslovom da plate ne kasne, ponekad i po više meseci”, zaključuje Knežević.

Prvomajski prosvjed organizirao se pod sloganom ‘Da plate ustanu, a mladi ostanu’, u režiji sindikata, a na njemu se okupilo nekoliko tisuća ljudi.

Ovdje pročitajte reakciju Levog samita Srbija na jučerašnja zbivanja.