U fokusu

VRŠNJAČKO NASILJE U ŠKOLAMA

Prosvjed protiv nasilja nad djecom u BiH i podsjećanje na smrt Mahira Rakovca

Prosvjed protiv nasilja nad djecom u BiH i podsjećanje na smrt Mahira Rakovca

Damir Hajdarbašić/Facebook

Više od 2000 ljudi mirno je u subotu u Sarajevu prosvjedovalo protiv nasilja nad djecom u školama podsjećajući na 14-godišnjeg dječaka Mahira Rakovca koji je kao žrtva zlostavljanja u prosincu počinio samoubojstvo, a prosvjednih okupljanja bilo je i u drugim gradova Bosne i Hercegovine. 

Brojni građani i građanke Sarajeva, od kojih mnogi/e s djecom u nijemoj su tišini u koloni, na čijem su čelu bili majka i očuh tragično stradalog dječaka Alisa Mahmutović i Dubravko Lovrenović, prošli/e središtem grada zaustavivši se pred sjedištem Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Nosili su veliki transparent s porukom “Pravda za Mahira – stop vršnjačkom nasilju”. “Hvala vam što ste tu da ovu patnju podijelim s vama. Hvala vam što niste savili kralježnicu nego ste ustali zajedno s nama da tražimo istinu o Mahirovoj smrti”, kazala je okupljenima Mahmutović.

Smrt Mahira Rakovca tragedija je koja je odjeknula ne samo u BiH nego i u regiji, a njegov očuh u subotu je izjavio kako se i dalje čekaju rezultati istrage otvorene pošto se doznalo da je dječak bio izložen sustavnom nasilju u Internacionalnoj osnovnoj školi na Ilidži što ga je trajno traumatiziralo i, vjeruju roditelji, natjeralo da si oduzme život.

“Nadamo se da zločin počinjen nad Mahirom i nad njegovim najboljim drugom… neće proći nekažnjeno”, kazao je Lovrenović upozorivši da je najgori zločin onaj koji ostane nekažnjen. Odgovornima se može smatrati deset učenika Mahirove bivše škole koji su sudjelovali u zlostavljanju, rekao je. Lovrenović je također kazao da postojeći zakoni u BiH, na žalost, ne jamče da će odgovorni za nasilje nad Mahirom dobiti kaznu kakvu doista zaslužuju.

{slika}

Majka i očuh Mahira Rakovca tek su nakon njegove smrti od njegova najboljeg školskog kolege doznali da su ih školski vršnjaci sustavno zlostavljali pa i silovali kuhinjskim valjkom. Nakon prijave policiji istragu o tim tvrdnjama otvorilo je tužiteljstvo Sarajevske županije i ona još traje.

Uprava Inetrnacionalne osnovne škole na Ilidži koju je Mahir pohađao do lipnja 2015., odbacuje tvrdnje roditelja da su nastavnici znali za zlostavljanje, a nisu ništa poduzeli kako bi zaštitili žrtve.

Lovrenović je u subotu istaknuo da je smrt njegova posinka otvorila brojna teška pitanja uključujući ono o ukupnom stanju morala u današnjoj BiH. “Ovaj će slučaj pokazati imamo li mi Bosanci i Hercegovci imalo ponosa. To će pokazati jesmo li se navikli na zlo i je li to normalna pojava”, kazao je Lovrenović.

Na poziv Facebook grupe “Pravda za Mahira” koja broji desetke tisuća članova i članica manja prosvjedna okupljanja urganizirana su i u Zenici, Konjicu te Goraždu.