U fokusu

26.1. na Narodnom trgu

Prosvjed u Zadru zbog nedostatka primarne ginekološke skrbi za 13 tisuća žena

Prosvjed u Zadru zbog nedostatka primarne ginekološke skrbi za 13 tisuća žena

Platforma za reproduktivnu pravdu i udruga Antifjaka iz Zadra pozivaju građanke i građane da im se u nedjelju 26. siječnja u 12 sati pridruže na Narodnom trgu u Zadru na prosvjedu protiv nedostatka ginekoloških timova u Zadru. Zahtijevaju ostavku ministra Kujundžića zbog katastrofalnog upravljanja sustavom koje ugrožava zdravlje žena, a premijeru Plenkoviću ponavljaju zahtjev iz 2018. o hitnoj izradi Akcijskog plana za žensko zdravlje.

Čak 13.000 žena u Zadru naprasno je ostalo bez primarne ginekološke skrbi nakon što je dvoje liječnika prestalo surađivati sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, odnosno otvorili su privatnu praksu. Nedostatak ginekološke skrbi u sklopu javnog zdravstvenog sustava nije problem isključivo Zadra: prema podacima HZZO-a, u Hrvatskoj trenutno nedostaje čak 61 ginekološki tim. Prema pravilniku HZZO-a jedan ginekološki tim može se brinuti za do nevjerojatnih 9.000 pacijentica, što bi značilo da ginekolog/inja po pacijentici ima godišnje četiri (4) minute. Prema procjenama Platforme za reproduktivnu pravdu oko 400.000 žena u Hrvatskoj nema niti te četiri minute jer nemaju svog primarnog ginekologa/inju. 

Kampanje #PrekinimoŠutnju Udruge Roda i ona Platforme za reproduktivnu pravdu #JesuLiSvogaTijelaGospodarice ukazale su na kaos koji u bolničkom sustavu, ali i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, vlada kad je u pitanje zdravstvena zaštita žena. Ovakvo stanje najgore utječe na najranjivije skupine, pa tako velik broj osoba s invaliditetom, trudnice, osobe iz malih i ruralnih mjesta te  trans osobe nemaju odgovarajuću skrb za svoje reproduktivno zdravlje. Stoga, Platforma za reproduktivnu pravdu ponavlja zahtjev premijeru iz 2018. godine: želimo hitno, zajedno izraditi Akcijski plan za žensko zdravlje! Zdravlje je ljudsko pravo!

Ovakvo stanje posljedica je dugogodišnje opće nebrige za zdravlje žena u Hrvatskoj od strane nadležnih institucija, što uključuje nedovoljna i neučinkovita ulaganja u zdravstveni sustav te nedostatak dugoročnog planiranja školovanja adekvatnog kadra.

Nedostatak ginekologa i ginekologinja je sustavan i dugoročan problem. Dugogodišnja nebriga za reproduktivno zdravlje žena u Hrvatskoj ide, slučajno ili namjerno, u koristi privatizacije zdravstva, a na štetu korisnica usluga. Osobe kojima je potrebna primarna ginekološka skrb jednostavno primorane tražiti usluge privatnih ginekologa/inja, usprkos tome što svi zajedno uredno uplaćujemo doprinos kroz koje bi kvalitetno zdravstvo trebalo biti jednako dostupno svima. Redovni ginekološki pregled kod privatnika košta oko 600 kuna pa se postavlja pitanje koja si žena to može priuštiti.

Platforma za reproduktivnu pravdu neprihvatljivom smatra izjavu ministra Kujundžića, da će se “nedostatak ginekologa u Zadru premostiti” i traži hitnu izradu Akcijskog plana za žensko zdravlje 2020.- 2022. kako bi se konkretnim koracima svim ženama u Hrvatskoj omogućila kvalitetna i dostojanstvena primarna ginekološka zaštiau u sklopu sustava javnog zdravstva. 

Platforma za reproduktivnu pravdu i Antifjaka stoga zahtijevaju:

1. Od premijera Andreja Plenkovića da hitno pokrene proceduru izrade Akcijskog plana za zdravlje žena za razdoblje 2020. do 2022. godine te time pokaže da ova Vlada štiti dostojanstvo žena i njihovo pravo na reproduktivnu zdravstvenu zaštitu i zdravlje.

2. Ostavku ministra Milana Kujundžića koji je raznim aferama dokazao svoju nekompetentnost i nebrigu za zdravlje građanki. 

3. Veća ulaganja u zdravstveni sustav, posebno u primarnu zdravstvenu skrb i prevenciju. Platforma poziva gradonačelnika Dukića i zadarskog župana Longina da kroz gradski i županijski proračun vrate javno zdravstvo građankama.

4. Omogućavanje primaljama da pružaju skrb zdravim ženama, što može uključiti redovite godišnje preglede, uzimanje uzoraka za probire, savjetovanje o seksualnom zdravlju i kontracepciji. 

5. Jednak pristup primarnoj zdravstvenoj skrbi za sve žene neovisno o dijelu Hrvatske u kojem žive i optimizaciju sustava za žene s invaliditetom.