U fokusu

Ipak će se održati

Prva Povorka ponosa u Crnoj Gori!

Prva Povorka ponosa u Crnoj Gori!

Crnogorska LGBTIQ Asocijacija Queer Montenegro je na današnjoj konferenciji za medije najavila Povorku Ponosa u Podgorici za 27. listopada ove godine.

LGBTIQ osobe su već tri godine u iščekivanju organizovanja Povorke ponosa u Crnoj Gori. Tri godine zaredom ovaj prosvjed LGBTIQ osoba je najavljivan i iz različitih razloga odlagan ili otkazivan.

Kvir Montenegro ponavlja da je došlo vrijeme da se stvari mijenjaju!

Dakle, Povorka Ponosa u Podgorici će se ove godine ipak dogoditi.

“LGBTIQ osobe vremena za čekanje nemaju, a i da ima vremena, ne postoji razlog zbog kojeg se ne bismo borili za svoja prava. Država je dužna  u potpunosti osigurati uvjete za sigurno održavanje Povorke ponosa, Uprava policije Crne Gore je javno izjavila da je spremna zaštititi sudionike/ce, mi imamo kapacitete za organizaciju ovag događaja, LGBTIQ zajednica to želi te ne postoji prepreka održavanju  Povorke Ponosa”, izjavili su na konferenciji.

Uz sve to, Povorka Ponosa bit će test koji će pokazati je li sve ono što je Crna Gora do sada deklarativno priopćavala kao podržavajuće prema LGBTIQ zajednici i zaista spremna primijeniti u praksi.

“Na ovaj korak smo se odlučili i zbog potrebe da crnogorskoj javnosti pokažemo da LGBTIQ osobe nisu na bilo koji način drugačije od ostalih osoba, već iste i da svi moramo biti jednaki i imati jednaka prava”, istaknuli su.

“Povorka ponosa u Podgorici će biti prosvjed za jednakost. To neće biti Parada kakvu imamo priliku da gledamo na TV-u iz zemalja u kojima je nivo jednakosti LGBTIQ osoba na visokom nivou. Povorka Ponosa će biti događaj koji će uključiti LGBTIQ osobe, članove porodica, prijatelje/ice, borce i borkinje za ljudska prava ali i visoke predstavnike/ice državnih institucija sa ciljem da se zajednički pobunimo i dignemo glas protiv ugnjetavanja i guranja među četiri zida. Da zajednički zatražimo slobodu”, naglasili su.

“Ove nedjelje ćemo poslati poziv organizacijama civilnog društva, političkih strankama i institucijama koje pokažu interes za uključivanje u Organizacijski odbor Povorke ponosa, a ovom prilikom javno pozivamo i visoke predstavnike institucija da sudjeluju u organizaciji ovog važnog događaja za LGBTIQ zajednicu i svojim pojavljivanjem na čelu Povorke Ponosa pokažu da su zaista spremni boriti se za jednakost.

Naglašavamo da ćemo uputiti poziv svim političarima da nam se pridruže i da znamo da je njihova odgovornost da se priključe Povorci Ponosa i na taj način pokažu da nisu samo deklarativno na strani ljudskih prava. Povorka je događaj za LGBTIQ zajednicu, te njeno održavanje neće zavisiti o nazočnosti političara jer nam je važna prije svega LGBTIQ zajednica, a svojim prisustvom će političari imati priliku  dokazati koliko su zaista bili iskreni sve ovo vrijeme tako što će doći i svojom nazočnošću podržati najugroženiju društvenu grupu”, zaključili su.

O svim novim detaljima u vezi sa organizacijom Povorke Ponosa u Podgorici ćemo redovno obavještavati javnost, javljaju iz Kvir Montenegra.

Ana Dedivanović

Danijel Kalezić

Crnogorska LGBTIQ Asocijacija “Kvir Montenegro”