U fokusu

Priopćenje Centra za mirovne studije

Razjedinjeni u različitosti, ujedinjeni u represiji

Razjedinjeni u različitosti, ujedinjeni u represiji

Centar za mirovne studije (CMS) poziva Vladu RH, Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da se aktivno uključe u rješavanje imigrantske krize s kojom se suočava Europska unija te da pokažu solidarnost sa svima onima koji moraju napustiti svoje domove. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Budući da je i Hrvatska, ne tako davno, iskusila strahote ratnog stanja, CMS predlaže da Hrvatska ponudi nešto više od 47 službenika i jednog broda Obalne straže. Umjesto da se Vlada bavi organizacijom i prepirkama o održavanju vojnog mimohoda povodom obljetnice Oluje, prihvaćanjem izbjeglica iz drugih zemalja te aktiviranjem instituta privremene zaštite za osobe koje dolaze iz zemalja zahvaćenih sukobima, pokazala bi gestu iskrene podrške temeljene na vlastitom iskustvu.

Osim toga, promjenama aktualnih prijedloga Zakona o strancima i Zakona o međunarodnoj pomoći Vlada RH još uvijek može pokazati političku volju da Hrvatsku učini otvorenom zemljom. Trenutni prijedlozi ovih dvaju zakona naginju prema kriminalizaciji i sužavanju legalnih pristupa teritoriju te potencijalne izbjeglice tretiraju kao osobe koje zloupotrebljavaju sustav, a ne kao one kojima je zaista potrebna pomoć i zaštita.

Plan od 10 hitnih mjera za rješavanje imigrantske krize pokazuje bešćutnost i licemjernost zamaskirane brigom i proklamiranim stavovima o zaštiti ljudskih prava te pravu namjeru Europske unije – izgradnju Tvrđave Europe. Stoga se CMS pridružuje pozivima brojnih međunarodnih inicijativa prema Europskoj uniji da situaciju na Sredozemlju riješi u duhu zaštite ljudskih prava, a ne represivnim odlukama koje su se do sada pokazale neefikasnim te su imale nesagledive posljedice po živote tisuća ljudi. Ljudska sigurnost i moralni imperativ spašavanja života zamijenjeni su diskursom pojačane sigurnosti za teritorij i humanitarnim akcijama. Neka od rješenja leže u otvaranju legalnih puteva za imigrante te u usmjeravanju većih financijskih sredstava i kapaciteta u integraciju imigranata i spašavanje života, a ne u agencije za nadzor granica što je trenutno slučaj.

Migracije su fenomen svojstven živim bićima i nužno se događaju – umjesto da im se odupiremo, treba ih razumjeti i dekriminalizirati. Bez radikalnih promjena u kursu politika, kao društvo ćemo se nasukati na tisućama žrtava kontrole, nadzora i isključivanja.