U fokusu

Najperspektivnije redateljice

Redateljice čije bi filmove svakako trebali/e pogledati ove godine

Redateljice čije bi filmove svakako trebali/e pogledati ove godine

Postoji nada u rješavanje problema rodne neravnopravnosti prisutne u Hollywoodu. Ipak, statistika je još uvijek prilično crna. Studija Centra za proučavanje žena na filmu i televiziji i Sveučilišta San Diego pokazala je da su od 700 filmova režiranih u 2014. godini, tek njih 13 posto režirale žene. Teško je zamisliti da će 2015. biti bolja po tom pitanju i nitko ne predviđa značajniji porast žena u redateljskim stolicama, no upravo to postaje razlogom više za isticanje trenutno najperspektivnijih redateljica – od dobro poznatih Angeline Jolie i Jodie Foster do zvijezde u usponu Meere Menon.

Značajne redateljice, scenaristice i autorice čiji rad morate početi pratiti u 2016. su:

1. Jodie Foster

Oscarom nagrađena glumica i redateljica snima svoj četvrti dugometražni film u glamuroznom izdanju. Glavne zvijezde filma Money Monster su George Clooney koji glumi televizijsku zvijezdu i Julia Roberts u ulozi producentice koji postaju taoci ljutitog investitora. Ovo je do sad najveći projekt Jodie Foster, prijavljeni budžet iznosi čak 30 milijuna dolara dok glavne uloge tumače svjetski poznate zvijezde. Film stiže u kina sredinom svibnja 2016. godine.

2. Mira Nair

{slika}

Redateljica nominirana  za prestižnu nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti trenutno radi na filmu Queen of Katwe. Radi se o drami o Phioni Mutesi, Uganđanki koja postaje svjetskom prvakinjom u šahu. Glavnu ulogu igra Madina Nalwanga. Njezinu majku u filmu tumači Lupita Nyong’o, dok David Oyelowo glumi Roberta Ketende, trenera mlade Phione. Mira Nair je u filmskom svijetu prisutna od osamdesetih godina prošlog stoljeća kada započinje svoju karijeru dokumentarnim filmovima o društvenim značajkama Indije, kao što su Indijski kabaret i Djeca željenog spola. Produkcijski zahjevnije filmove snima od 2004., kada je snimljen film Vanity Fair s Reese Witherspoon u glavnoj ulozi, a zatim i The Namesake snimljen prema istoimenoj knjizi dobitnice Pullitzerove nagrade, Jhumpe Lahiri.

3. Sian Heder

{slika}

Redateljica ove godine snima svoj dugometražni prvijenac Tallulah koji je već pokupio usporedbe s filmom Juno zbog glavnih zvijezda filma: Ellen Page i Alison Janney i tematike s bebom u središtu. Ellen Plage glumi Tallulah, mladu lutalicu, koja se zaposli kao dadilja bogate obitelji i otima dijete za koje je zadužena. Netflix je nedavno otkupio prava na film, koji je premijerno pokazan na Sundance festivalu.

4. Meera Menon

Spisateljica, redateljica  i urednica u usponu napravila je senzaciju 2013. filmom Farrah Goes Bang te osvojila Nora Ephram nagradu na Tribeca film festivalu. Trenutno radi na filmu Equity, uratkom koji se bavi financijskom pričom iz ženske perspektive. Redateljica je osjećala da je takav film stvarno potreban. Glavnu ulogu više investicijske bankarice uhvaćene u skandalu igra Anna Gunn, poznata iz serije Breaking Bad. Za Menon tematika financija iz ženske perspektive bila je izrazito izazovna jer Wall Street je gotovo isključivo vezan za mušku perspektivu. Film je nedavno kupila tvrtka Sony Pictures Classics, dan prije premijere na filmskom festivalu Sundance.

5. Niki Caro

{slika}

Niki Caro dolazi s Novog Zelanda, a ova hvaljena redateljica karijeru je započela 2002. godine filmom Whale Rider, dramom o dvanaestogodišnjoj djevojčici koja želi postati poglavicom Maori naroda. Nakon toga, 2005. režira film North Country s Charlize Theron i Frances McDormand, a film govori o rudarici, prvoj koja je izborila pravdu zbog seksualnog uznemiravanja u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutno Caro režira film The Zookeeper’s Wife koji se temelji na istoimenoj knjizi. Film govori o ženi koja je spasila stotine Židova zarobljenih od strane nacista u Varšavskom getu 1939. Glavnu ulogu igra Jessica Chastain koja je iskustvo s filma prenijela u eseju za  Hollywood Reporter rekavši kako do sad nije radila na filmu u koji je bilo uključeno toliko žena.

6. Dawn Porter

Ova redateljica u 2016. donosi svoj treći dokumentarac, Trapped, koji govori o iskustvima klinika za pobačaje na jugu Sjedinjenih Američkih Država. Film slijedi tematiku njezinih prethodnih filmova, Gideon’s Army i Spies of Mississippi koji se također bave socijalnim pitanjima američkog juga. Trapped prati priče klinika u Alabami, Texasu i Mississippiju koje se bore protiv konzervativnih prava donesenih kako bi se otežao rad klinika za pobačaje. Redateljicu je za film nadahnula priča o postojanju samo jedne takve klinike u Mississippiju. Porter je poručila da je donošenje ovog zakona utjecalo na mišljenje da stopa pobačaja pada, što zapravo nije istinito.

7. Angelina Jolie

{slika}

Oscarom nagrađena glumica i redateljica snima svoj peti film First they killed my father: A daughter of Cambodia Remembers za Netflix. Film prati priču Loung Ung, žene koja je preživjela režim Crvenih Kmera. Za Angelinu Jolie ovaj je film ostvarenje snova jer napokon može iznijeti stravične priče iz Kambodže. Redateljica je bila ganuta kad je pročitala knjigu jer je mogla razumjeti kako djeca proživljavaju rat, a priča ju je zbližila s ljudima koji žive u domovini njezinog najstarijeg sina. Film će  u javnosti biti prikazan tijekom 2016. godine.

8. So Yong Kim

Ova je redateljica na indie sceni prisutna već nekoliko godina, a sve je počelo 2006. godine filmom In between days za koji je pisala scenarij i režirala ga. Film govori o imigrantskoj ljubavi i osvojio je posebnu nagradu žirija na Sundance film festivalu. Novi film So Yong Kim je Lovesong, nedavno prikazan na Sundance festivalu. Glavne uloge tumače Riley Keough i Jena Malone kao najbolje prijateljice koje se zaljubljuju tijekom putovanja. Film je zaradio dobre kritike, a opisan je kao dosad najbolje ostvarenje ove redateljice koje zaslužuje biti uvaženo.

9. Kelly Reichardt

{slika}

Premda je njezin film bio jedan od najiščekivanijih ostvarenja na ovogodišnjem Sundance film festivalu, Reichardt autorski status gradi od 1994. godine svojim prvijencem River of Grass. Nakon nekoliko hvaljenih filmova od strane filmske kritike, ove godine se vraća s novim ostvarenjem – Certain Women, filmom nastalim po predlošku kratkih priča Maile Meloy. U filmu glume Kristen Stewart, Laura Dern i Michelle Williams. Radnja obuhvaća priče žene čiji se putevi susreću u Livingstonu, u Montani. Guardian je filmu dao odlične kritike nazivajući ga “neizbrisivim portretom neovisnih žena.”

10. Amma Asante

{slika}

Redateljica je pažnju javnosti privukla 2013. godine svojim drugim igranim filmom, Belle. Glavnu ulogu igra Gugu Mbatha-Raw. Belle je djevojka iz aristokratske obitelji koja privlači pozornost tamnom bojom kože u konzervativnom engleskom društvu 18. stoljeća. Film je proslavio glavnu glumicu i redateljicu Asante koja trenutno snima film A United Kingdom, dramu, čija se radnja odvija u četrdesetim godinama prošlog stoljeća. Film prati princa Seretse Khama od Bocvane koji izaziva skandal vjenčanjem s ženom bijele boje kože iz Londona. Glavne zvijezde filma su David Oyelowo i Rosamund Pike, a još uvijek nije poznat datum izlaska filma.

 Prevela i prilagodila Marija Matulin