U fokusu

četiri dizajnerice

Redizajnirale vaginalni spekulum za ugodniji ginekološki pregled

Redizajnirale vaginalni spekulum za ugodniji ginekološki pregled

J. Marion Sims stoljećima je poznat kao “otac ginekologije”. Četiri se dizajnerice iz San Francisca nadaju da će se to napokon promijeniti.

Prije otprilike godinu dana, Hailey Stewart bila je na ginekološkom pregledu. Nedugo nakon toga, obavila ga je i njezina suradnica, Sahana Kumar. Iako se o ovom rutinskom pregledu, koji se tiče polovice populacije, inače ne razgovara otvoreno, Haileyino iskustvo bilo je toliko neugodno da ga je već isti tjedan podijelila sa Sahanom.

Objema je cijelo iskustvo bilo neugodno – od zgužvanog papirnatog ogrtača, do umetanja hladnog, metalnog vaginalnog spekuluma.

Stewart, industrijska dizajnerica i Kumar, kreatorica korisničkog iskustva, upravo su u tom periodu na poslu, u tvrtki frog design, imale nekoliko tjedana predaha među projektima, te su se udružile kako bi istražile imaju li i druge žene tako neugodna iskustva pri ginekološkom pregledu.

Nakon provedenog mini-istraživanja, u kojem su za iskustva pitale i pacijente/ice i liječnike/ce, Stewart i Kumar otkrile su da svi/e osjećaju jednaku zabrinutost i anksioznost radi ginekološkog pregleda – osobito u vezi vaginalnog spekuluma.

Stewart i Kumar podijelile su svoje otkriće s kolegicama Rachel Hobart, vizualnom dizajnericom i Fran Wang, mehaničkom inženjerkom. Njih su se četiri u slobodno vrijeme počele baviti projektom koji su nazvale yona, prema kombinaciji riječi “yonic” (od san. yoni; vagina, vulva, maternica, boravište, izvorište, op. prev.)  i “vagina”.

Što su više istraživale, to ih je više “šokirala i ljutila nevjerojatno mračna povijest [spekuluma] koju nijedna od nas nije poznavala”, kaže Wang. Mračna povijest na koju se referira uglavnom je vezana za Jamesa Mariona Simsa.

Simsu se pripisuje izum i dizajn spekuluma sredinom 19. stoljeća. Njegovi postupci, međutim, potaknuli su neka neugodna etička pitanja. Taj je liječnik, navodno, bez anestezije i bez njihova pristanka, obavljao ginekološke zahvate na porobljenim crnim ženama. Unatoč njegovoj sramotnoj ostavštini, njegov dizajn spekuluma uglavnom je ostao nepromijenjen. “Stvarno je odvratno to što se on i danas koristi u ordinacijama”, kaže Kumar.

Wang i ostale članice Yona tima iznašle su novi dizajn spekuluma, prikladniji i za one koji/e ga koriste i za one na kojima se koristi. Jedna od najvećih razlika je njegov (nepostojeći) zvuk. Spekulum koji se koristi u većini ordinacija sastoji se od dva metalna dijela, koji pri otvaranju stvaraju neugodan zvuk. Novi spekulum presvučen je kirurškim silikonom, a umjesto od dvodjelnog “kljuna”, sastoji se od tri kraka koja se nježno i bešumno šire do odgovarajućeg položaja.

Članice tima Yona nisu se jedine dosjetile redizajnirati spekulum. Tvrtke poput FemSuite i Doctors Research Group Inc. već su to učinile, ali njihove ideje nisu pale na plodno tlo, zbog navodne nevoljkosti liječnik/ca da usvoje nove prakse.

Znajući da je medicinsku industriju teško mijenjati, Kumar ipak tvrdi da njihov redizajn spekuluma zapravo ne traži od liječnika/ca da usvoje nove prakse, već da poboljšaju postojeće. Yona spekulum još uvijek je u prototipnoj fazi, i još uvijek ga nema u ordinacijama, ali od zajednice koja se bavi reproduktivnim zdravljem stižu ohrabrujuće povratne informacije.

Lisa Jongewaard, glavna kliničarka Planned parenthood klinike u San Franciscu, kaže da je bila ushićena kada joj je Yona tim pokazao prototip novog speculuma. Ne samo da je bolji za pacijenta/icu, nego i uvelike olakšava posao zdravstvenim djelatnici/ama, kaže Jongewaard. U svakodnevnoj praksi, navodi, mora paziti da s klasičnim spekulumom ne uštine usmine, dok kod prototipa Yona spekuluma te bojazni nema.

“Razmišljanje o udobnosti kao kriteriju za dizajn ginekološkog instrumenta prilično je nov pristup i divno je što napokon ga napokon imamo na umu”, rekla je Jongewaard. “Uzbudljivo je vidjeti mlade žene koje su toliko strastvene kada je u pitanju reproduktivno zdravlje.

Dok Yona i dalje ostaje projekt iz strasti, budući da Kumar, Stewart, Hobart i Wang na njemu rade navečer i vikendom, ove žene zamišljaju budućnost u kojoj ginekologija nema više “oca”. Umjesto toga, ginekološki alati i prakse dizajnirat će osobe koje doista imaju vaginu.

Prevela i prilagodila: Silvija Jakovljević