U fokusu

umjetnost kao etički, a ne estetički čin

Revija – stotine otpuštenih radnica kao statistički podatak

Revija – stotine otpuštenih radnica kao statistički podatak

Facebook: FALIŠ

Na ovogodišnjem Festivalu alternative i ljevice šibenski umjetnik Borko Čelar postavio je instalaciju Revija, u kojoj podsjeća na propalu šibensku tvornicu, jednu od najuglednijih tekstilnih tvrtaka na području bivše Jugoslavije.

Na prvom festivalu FALIŠ Borko Čelar predstavio se instalacijom Nada Dimić, posvećenom znamenitoj zagrebačkoj tvornici i tekstilnoj industriji kao sredstvu, uz ostalo emancipacije i izvoru egzistencijalne sigurnosti žena u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Ovaj put, umjetnik poziva publiku na reviju Revije dajući jasan stav i o estetici i o ‘etici’ zahvaljujući kojoj je moguće da nekoliko stotina radnica završi kao statistički podatak u procesu deindustrijalizacije Šibenika.

Borko Čelar u svojim novijim radovima aktualizira i propituje društvenu zbilju koristeći u svrhu izražavanja različita likovno-tehnička sredstva. Ovom autoru slikati je postalo malo. U njegovu radu očituje se pokušaj aktivnog učešća u ovom svijetu stvaralačkim činom. Riječ je o suvremenoj i angažiranoj umjetnosti koja ne traži iskrenost, nego propituje memoriju, provocira nečiste savjesti, pita za istinu i pravednost. Njegova je umjetnost više etički, nego estetički čin.