U fokusu

Slučaj u Francuskoj

Rodni stereotipi nameću se od najranije dobi

Rodni stereotipi nameću se od najranije dobi

U Francuskoj je nedavno izdan zdravstveni letak koji pokazuje nasmijanog dječaka koji nestrpljivo želi što prije narasti. Pokraj njega je djevojčica koja mjeri svoj struk i mršti se. Nije potrebno naglašavati koliko seksistički to izgleda.

No, ono što je šokiralo francuske feministkinje jest činjenica da je ta slika upotrijebljena na službenim medicinskim knjigama Carnet de Sante, namijenjenim majkama novorođene djece kako bi pratile njihov razvoj.

Zdravstveni/e su djelatnici/e reagirali nakon što je feministička organizacija  Osez Le Féminisme (Usudi se biti feminist/kinja) navela da je šokirana knjigom i optužila zdravstvene djelatnike/ce za poticanje rodnih stereotipa među najmlađom djecom i njihovim roditeljima.

“Rodni su stereotipi prisutni u našim svakodnevnim životima na različitim razinama; podmukli su i dopuštaju seksizmu da se nastavi širiti. Moramo se boriti protiv toga kako bi izgradili stvarnu jednakost između žena i muškaraca”, iznose u priopćenju.

Dodale su da su bile iznenađene što je lokalna vlast uopće mogla ignorirati tjelesne komplekse i poremećaje u prehrani kakve ta slika provocira.

Vijeće Bouches-du-Rhône reklo je kako je slika izabrana od strane prošle administracije i složila se da je “neprikladna s obzirom na rizike vezane uz borbu protiv anoreksije među mladim djevojkama”. Knjigu su nakon toga povukli s tržišta i ponovno će je printati.

Međutim, Philippe Bilger, počasni magistrat, rekao je da je to ‘nevjerojatno bacanje novca’ i napao, njegovim riječima, ‘prenapuhane i militantne napade na seksizam o svemu i ničemu’.

{slika}