U fokusu

rasprava o novom zakonu

Rusija će oduzimati djecu roditeljima koji prakticiraju ‘netradicionalan seks’

Rusija će oduzimati djecu roditeljima koji prakticiraju ‘netradicionalan seks’

Ruski parlamentarni zastupnici/e pripremaju se za raspravu u veljači o novom zakonu koji bi homoseksualnim parovima uskratio roditeljska prava na temelju njihove seksualne orjnetacije, piše AFP pozivajući se na upravo objavljeni program rasprava.

Rasprave će se održavati istovremeno sa Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, koje su na meti kritičara/ki upravo zbog stajališta ruskih vlasti prema istospolnim zajednicama, prenosi Civilno društvo.

Prijedlog zakona predviđa oduzimanje djece roditelju koji ‘prakticira netradicionalne seksualne odnose’. Prethodni zakon o homoseksualnoj ‘propagandi’ prema maloljetnicima, koji je u lipnju potpisao predsjednik Vladimir Putin, već je izazvao kontroverzu, s pozivima na bojkot Olimpijade u Sočiju.

Autor nacrta zakona je zastupnik Aleksej Juravlev iz stranke Jedinstvena Rusija koji je objasnio da se u nacrtu poziva na studiju američkog konzervativnog profesora Marka Regnerusa o negativnim posljedicama homoseksualnog roditeljstva na djecu.

Osim toga, u lipnju ove godine je predložen zakon kojim se brani posvajanje djece iz zemalja u kojima su ozakonjeni istospolni brakovi.

Posljednjih godina u Rusiji jača netrpeljivost prema istospolnim zajednicama. Homoseksualnost je u Rusiji bila kazneno djelo do 1993., a sve do 1999. se smatrala mentalnom bolešću.

Upravo zbog svega gore navedenog Zagreb Pride i AUT, LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta, pozivaju te na prosvjed ispred ruske ambasade 11. listopada u 17 sati.